«Προσοχή σε αυτές τις 3 τροφές – Η μία ανεβάζει τη χοληστερίνη στα ύψη» Ορισμένα τρόφιμα μπορεί να λειτουργούν σαν «ωρολογιακές βόμβες» για τη χοληστερίνη σας, σύμφωνα με καρδιολόγους.
Τα τρόφιμα πλούσια σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά αυξάνουν τα επίπεδα της LDL – της λεγόμενης «κακής» χοληστερίνης – στο αίμα, ενισχύοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Η περίσσεια LDL μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία αθηρωματικών πλακών στα τοιχώματα των αρτηριών, περιορίζοντας τη ροή του αίματος. Οι πλάκες αυτές αυξάνουν τον κίνδυνο για σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως στεφανιαία νόσο, έμφραγμα και εγκεφαλικό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αν μια πλάκα σπάσει και δημιουργηθεί θρόμβος, μπορεί να προκληθεί ακόμα και πλήρης απόφραξη
Advertisement
Οι 3 βασικοί «ένοχοι», σύμφωνα με τον καρδιολόγο
Ο καρδιολόγος Dr. Lome εντοπίζει τρεις βασικές ομάδες τροφών που πρέπει να αποφεύγονται για τη διατήρηση υγιών επιπέδων χοληστερίνης:
Επεξεργασμένα κρέατα: Περιλαμβάνουν προϊόντα όπως λουκάνικα, σαλάμια και πεπερόνι, τα οποία είναι ιδιαίτερα πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και διαιτητική χοληστερίνη. «Αυτά τα τρόφιμα είναι, κατά τη γνώμη μου, τα χειρότερα», υποστηρίζει ο ίδιος.
Κόκκινο κρέας: Επίσης γεμάτο κορεσμένα λιπαρά, το κόκκινο κρέας είναι στην κορυφή της λίστας με τα τρόφιμα που συμβάλλουν στην αύξηση της LDL χοληστερίνης.
Αυγά: Αν και αποτελούν καλή πηγή πρωτεΐνης, οι κρόκοι είναι πλούσιοι σε χοληστερίνη. «Τα αυγά είναι μια πραγματική βόμβα χοληστερόλης», σημειώνει ο καρδιολόγος.
Τι δείχνουν οι μελέτες
Η επιστημονική κοινότητα, πάντως, παραμένει διχασμένη όσον αφορά τα αυγά. Έρευνα στο Science Direct έδειξε ότι όταν καταναλώνονται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης, πλούσιας σε φυτικές ίνες διατροφής, τα αυγά δεν φαίνεται να επηρεάζουν αρνητικά τα λιπίδια στο αίμα.
Αντίστοιχα, μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients προειδοποιεί πως η μακροχρόνια, υπερβολική κατανάλωση αυγών μπορεί να αυξήσει την αναλογία LDL/HDL χοληστερίνης – παράμετρο που συνδέεται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν την ανάγκη για περαιτέρω μελέτες προκειμένου να αποσαφηνιστεί πλήρως η σχέση αυγών και υγείας.
Πηγή: express.co.uk , www.daynight.gr
Πηγή: www.truelife.gr
