booking sh.jpg

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ των ξενοδόχων και της booking.com καθώς οι πρώτοι ισχυρίζονται ότι παρά την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ηλεκτρονική πλατφόρμα κρατήσεων εξακολουθεί ουσιαστικά να κάνει κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της.

Οι ξενοδόχοι στη Γαλλία και την Ισπανία εξαπολύουν μετωπική επίθεση στην Booking.com, με την υποστήριξη των δικηγορικών γραφείων Eskariam και Geradin Partners. Ο δικηγόρος Marc Barin ανακοίνωσε επίσημα την πρωτοβουλία, κατηγορώντας την πλατφόρμα για επιβολή υπερβολικών προμηθειών και άδικων όρων. Η πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Σεπτέμβριος 2024), η οποία ακύρωσε τις λεγόμενες «ρήτρες ισοτιμίας», άνοιξε τον δρόμο: τα ξενοδοχεία μπορούν πλέον να προσφέρουν καλύτερες τιμές μέσω άλλων καναλιών, χωρίς φόβο κυρώσεων.

Ενεργοποίηση ξενοδόχων

Για να διευκολύνουν τη συλλογική δράση, οι δύο εταιρείες δημιούργησαν την πλατφόρμα actioncollectivehotel.fr, προσκαλώντας ξενοδόχους που συνεργάστηκαν με την Booking.com από το 2015 έως το 2024 να συμμετάσχουν. Στόχος είναι η αξιολόγηση των ζημιών και η διεκδίκηση αποζημίωσης, η οποία για τα ανεξάρτητα ξενοδοχεία μπορεί να φτάσει τις δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ενώ για τις μεγαλύτερες αλυσίδες μπορεί να φτάσει τα εκατομμύρια. Εκτιμάται ότι οι συνολικές απώλειες μόνο για τη Γαλλία φτάνουν το 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα δικαστικά έξοδα θα καλυφθούν από μια εταιρεία χρηματοδότησης διαφορών, η οποία θα λάβει το 25-30% του ποσού σε περίπτωση επιτυχίας, χωρίς κόστος για τους συμμετέχοντες. Η κατάθεση της αγωγής ενώπιον εμπορικού δικαστηρίου στη Γαλλία αναμένεται μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Ξενοδόχοι από αρκετά κράτη-μέλη της Ε.Ε., οι οποίοι ετοιμάζονται να κινηθούν νομικά, διεκδικούν τη δυνατότητα να μπορούν να παρέχουν προσφορές και εκπτώσεις σε πελάτες τους μεγαλύτερες από αυτές που δίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Ετοιμάζονται ομαδικές αγωγές σε διάφορα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης από ξενοδόχους που συντονίζουν νομικά γραφεία με στόχο τη διεκδίκηση αποζημιώσεων, ενώ το θέμα αναμένεται να απασχολήσει και την 90ή γενική συνέλευση της Πανευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ξενοδοχίας και Εστίασης (HOTREC) που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται αύριο στο Οσλο.

Ετοιμάζονται ομαδικές αγωγές σε όλη την Ευρώπη κατά της πλατφόρμας

Το θέμα αφορά και τους Έλληνες ξενοδόχους οι οποίοι έχουν ήδη αναπτύξει ή προσανατολίζονται στην ανάπτυξη των δικών τους συστημάτων online κρατήσεων και marketing. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία μάλιστα δείχνουν ότι οι απευθείας κρατήσεις σε δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς για φέτος το Πάσχα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο του 2024, σημείωσαν άνοδο της τάξης του 18,3% σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ψηφιακού marketing Nelios. Ακόμα και έτσι όμως, μόλις το 33% των εσόδων των ευρωπαϊκών ξενοδοχείων το 2024 προέκυψαν από τις απευθείας online κρατήσεις – με το υπόλοιπο 67% να γίνεται μέσω ηλεκτρονικών πλατφόρμων όπως η booking και η Expedia, σύμφωνα με στοιχεία της E-Edge.

Την κατηγορούν ότι επιβάλλει υπερβολικές προμήθειες και αθέμιτους όρους και διεκδικούν αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στο μικροσκόπιο το μονοπώλιο της Booking.com

Η κυριαρχία της Booking.com λοιπόν, στην online αγορά είναι αδιαμφισβήτητη. Στη Γαλλία ειδικότερα, σύμφωνα με την Statista, η Booking.com παραμένει η κορυφαία επιλογή για κρατήσεις ξενοδοχείων και ταξιδιών, ξεπερνώντας ακόμη και την Airbnb.

Η υπόθεση αφορά τη δυνατότητα των ξενοδόχων να μπορούν να παρέχουν προσφορές και εκπτώσεις σε πελάτες τους μεγαλύτερες από αυτές που δίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Επιπλέον, με δεδομένο ότι η Booking. com εισπράττει προμήθεια της τάξης του 15% –και σε περιπτώσεις ακόμα υψηλότερη– για κάθε κράτηση που εξασφαλίζει για ένα ξενοδοχείο ή κατάλυμα, τα περιθώρια για προσφορά καλύτερων τιμών είναι μεγάλα και το διακύβευμα υπολογίζεται σε δισεκατομμύρια ευρώ. Με απλά λόγια, οι ξενοδόχοι πιστεύουν πως μπορούν να προσφέρουν εκπτώσεις μικρότερες από τις προμήθειες που τους κρατάει η ηλεκτρονική πλατφόρμα και να είναι ούτως ή άλλως πιο ανταγωνιστικοί από αυτήν.

Για να πραγματοποιήσει όμως αυτές τις κρατήσεις και να προβάλλει τα ξενοδοχεία, η Booking. com επέβαλε μέχρι πέρυσι επισήμως τη λεγόμενη ρήτρα ισοτιμίας. Δηλαδή, δεν επέτρεπε στα ξενοδοχεία να προσφέρουν τιμές χαμηλότερες από αυτές που της έδιναν για τις δικές της πωλήσεις. Σε διαφορετική περίπτωση υπήρχαν κυρώσεις. Επειτα από προσφυγές που έγιναν, όμως, απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης τον Σεπτέμβριο του 2024, που βασίστηκε στην οδηγία για τις ψηφιακές αγορές (DMA), ακύρωσε αυτές τις ρήτρες ισοτιμίας, επιτρέποντας τουλάχιστον τυπικά στα ξενοδοχεία να μπορούν να προσφέρουν τιμές και μέσω άλλων καναλιών. Από την πλευρά της η Booking Holdings, που προσδιορίστηκε ως gatekeeper βάσει του νόμου για τις ψηφιακές αγορές (DMA) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διαδικτυακή υπηρεσία διαμεσολάβησης, Booking.com, δηλώνει επισήμως στην ιστοσελίδα της ότι «έχουμε δεσμευτεί να προωθήσουμε μια δίκαιη και ανταγωνιστική ψηφιακή οικονομία και έχουμε εφαρμόσει μια σειρά από μέτρα για να συμμορφωθούμε με τις υποχρεώσεις μας βάσει του DMA».

Στην πράξη, όμως, πολλοί ξενοδόχοι καταγγέλλουν ότι αυτό, δηλαδή η δυνατότητα προσφοράς καλύτερων τιμών, δεν είναι ακόμη εφικτό διότι σε μια τέτοια περίπτωση μποϊκοτάρονται και δεν προβάλλονται τα ξενοδοχεία τους όπως θα έπρεπε από την Booking.com.

Η διεύρυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού στα ξενοδοχεία έχει επιτρέψει την ανάπτυξη ιδιωτικών πλατφορμών κρατήσεων του κάθε συγκροτήματος, με αποτέλεσμα η ανάγκη να προσφεύγει ένα ξενοδοχείο σε πωλήσεις μέσω της Booking.com ή άλλων ομοειδών ιστοσελίδων, όπως η Expedia, να έχει αρχίσει να περιορίζεται.

Πανευρωπαϊκή αντίσταση στον ορίζοντα

Η πρωτοβουλία δεν σταματά στη Γαλλία και την Ισπανία. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις με δικηγορικά γραφεία στην Ιταλία, την Πορτογαλία και άλλες χώρες, με στόχο μια συντονισμένη ευρωπαϊκή «επίθεση» κατά της Booking.com. Εάν ενισχυθεί το μέτωπο, θα μπορούσε να προκαλέσει βαθιές αναταραχές όσον αφορά το διαδικτυακό τουριστικό εμπόριο.Η κινητοποίηση κατά της Booking.com μπορεί να αποτελέσει σημείο καμπής στην τουριστική αγορά. Αυτή η πρωτοβουλία δεν αφορά μόνο την διεκδίκηση αποζημιώσεων, αλλά επιδιώκει επίσης να αναδιαμορφώσει γενικά τους όρους του παιχνιδιού στις online κρατήσεις, δίνοντας μεγαλύτερη αυτονομία και δύναμη στα ξενοδοχεία, ειδικά στα μικρότερα και ανεξάρτητα.

Ο άνθρωπος πίσω από την καμπάνια

Ο Marc Barennes, ο οποίος ηγείται αυτής της προσπάθειας, έχει εμπειρία σε παρόμοιες υποθέσεις. Από το 2021, συντονίζει μια παρόμοια αγωγή κατά εκδοτών κουπονιών γευμάτων στη Γαλλία για πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού, η οποία εκπροσωπεί 8.000 σημεία πώλησης. Παρά τις καθυστερήσεις, το παράδειγμά του δείχνει ότι τέτοιες συλλογικές αγωγές, αν και πολύπλοκες, μπορούν να φέρουν σημαντικά αποτελέσματα.

**Με πληροφορίες από την Καθημερινή & το tornosnews.gr

Δείτε επίσης

Πηγή: www.travelstyle.gr



googlenews

Ακολουθήστε το Magazine News  στο Google News



Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώριση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.