Σήμερα (29.4.2025) το πρωί ο υπουργός Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, υπογράφει το αίτημα της Ελλάδας, για ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής από τις αμυντικές δαπάνες, όπως προανήγγειλε μιλώντας στην ΕΡΤ.
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης ανέφερε πως από την συγκεκριμένη ευκαιρία εξαίρεσης αμυντικών δαπανών η Ελλάδα θα εξοικονομήσει συνολικά δημοσιονομικό χώρο ύψους 600 εκατ. ευρώ τα οποία θα μπορέσει να δαπανήσει σε παροχές, με έμφαση σε μέτρα μειώσεων φόρων και βαρών για την μεσαία τάξη που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.
Τα 600 εκατ. ευρώ αφορούν σε 500 εκατ. ευρώ προγραμματισμένων δαπανών από τον προϋπολογισμό του 2026 και άλλα 100 εκατ. ευρώ φέτος.
Ο υπουργός τόνισε πως η Ελλάδα ευνοείται από τον ορισμό της βάσης αναφοράς για τις αμυντικές δαπάνες στο 2021, καθώς δαπανούσε ήδη πολλά κι ως εκ τούτου τα ποσά τα οποία τώρα προσδοκά να εξαιρεθούν μέσω της ρήτρας διαφυγής, ήταν προγραμματισμένο να τα ξοδέψει. Αυτό σημαίνει πως ο σχηματισμός αυτού του επιπλέον δημοσιονομικού χώρου, δίνει την ευκαιρία στην κυβέρνηση να τον προτεραιοποιήσει προς αναπτυξιακές και κοινωνικές κατευθύνσεις.
Όπως εξήγησε, οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ είναι σύνθετοι και δεν επιτρέπουν να υπερβούμε το συμφωνημένο ετήσιο όριο δαπανών. Τα 1,1 δισ. ευρώ τα οποία δόθηκαν στις τρεις παροχές τις οποίες ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός την προηγούμενη εβδομάδα, προέρχονται από την μείωση της φοροδιαφυγής.
Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για τους δασμούς, ο υπουργός τόνισε πως υπάρχει καλό κλίμα μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Ωστόσο, είμαστε τμήμα της ΕΕ, και η συζήτηση δεν γίνεται στο αν θα μπορούσαν να εξαιρεθούν κάποια ελληνικά προϊόντα αλλά στο να μην μπουν δασμοί, καθώς η ελληνική κυβέρνηση είναι υπέρ της άρσης των εμπορικών εμποδίων και μιας λύσης win win και όχι της εισαγωγής νεών εμποδίων.
Σε ό,τι αφορά τις παροχές που πρόκειται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ εξήγησε πως δεν έχει τεθεί στο τραπέζι η επαναφορά της 13ης σύνταξης στο Δημόσιο, καθώς πρόκειται για μέτρο ύψους 8 δισ. ευρώ τα οποία δεν υπάρχουν. Υπενθύμισε πως οι συντάξεις έχουν αυξηθεί άνω του 10% σε μία τριετία, και η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τους συνταξιούχους, αλλά ταυτόχρονα οφείλει να στηρίζει το σύνολο της κοινωνίας.
Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης πως τα μέτρα 1,1 δισ. ευρώ τα οποία ανακοινώθηκαν, υπολείπονται του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2024, τόνισε πως οι επικριτές δεν κατανοούν το πώς λειτουργούν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ, και πώς αν είχαν υπερβεί έστω και κατά 1 ευρώ τα 1,1 δισ. ευρώ θα έπρεπε να επιβάλλουν νέους φόρους.
Πηγή: www.newsit.gr
