Βουλωμένες αρτηρίες και εγκεφαλικό: Η εξέταση που καθορίζει αν θα αποφύγουμε το χειρουργείο Οι διαδικασίες αυτές ενέχουν ωστόσο κίνδυνο πρόκλησης εγκεφαλικού επεισοδίου ή άλλων σοβαρών επιπλοκών.
Νέα μελέτη δείχνει ότι οι γιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα νέο σύστημα βαθμολόγησης, προκειμένου να αποφύγουν περιττές χειρουργικές επεμβάσεις και να προλάβουν τα εγκεφαλικά επεισόδια.
Το σύστημα ονομάζεται βαθμολογία κινδύνου καρωτιδικής αρτηρίας (CAR) και μπορεί να εντοπίσει τους ασθενείς που θα ήταν καλύτερο να αντιμετωπιστούν με ένα συνδυασμό φαρμάκων και αλλαγών στον τρόπο ζωής προσαρμοσμένων στους ατομικούς παράγοντες κινδύνου τους.
Advertisement
Οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με φάρμακα και αλλαγές στον τρόπο ζωής με βάση τη βαθμολογία τους, είχαν πολύ χαμηλά ποσοστά εγκεφαλικών επεισοδίων ή εμφραγμάτων κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ετών μιας κλινικής δοκιμής που δοκίμασε τη βαθμολογία CAR, δήλωσαν οι ερευνητές.
Φάνηκε επίσης, ότι αν οι ασθενείς έκαναν χειρουργική επέμβαση για τη διάνοιξη των φραγμένων αρτηριών, δεν θα αποκόμιζαν σημαντικά οφέλη.
«Αν και απαιτείται περαιτέρω παρακολούθηση και πρόσθετες δοκιμές για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα, συνιστούμε τη χρήση της βαθμολογίας CAR για τον εντοπισμό ασθενών με στένωση καρωτίδων που μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με βελτιστοποιημένη ιατρική θεραπεία», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Martin Brown, ομότιμος καθηγητής στο Ινστιτούτο Νευρολογίας Queen Square του University College του Λονδίνου.
«Η προσέγγιση αυτή δίνει έμφαση στην προσωπική αξιολόγηση και την εντατική αντιμετώπιση των παραγόντων αγγειακού κινδύνου, γλιτώνοντας ενδεχομένως πολλούς ασθενείς από την ταλαιπωρία και τους κινδύνους της χειρουργικής επέμβασης στις καρωτίδες ή της τοποθέτησης στεντ», δήλωσε ο Brown. «Επιπλέον, η μέθοδος αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση κόστους για τις υπηρεσίες υγείας».
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη βαθμολογία CAR για να αξιολογήσουν 428 άτομα 18 ετών και άνω που είχαν εμφανίσει συμπτώματα που σχετίζονται με φραγμένες αρτηρίες. Οι ασθενείς προέρχονταν από 30 νοσοκομεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη και τον Καναδά.
Οι ασθενείς με χαμηλό ή ενδιάμεσο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά τα επόμενα πέντε χρόνια προσλήφθηκαν έλαβαν τυχαία μόνο φάρμακα και θεραπεία με βάση τον τρόπο ζωής ή παρόμοια ιατρική θεραπεία που θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση.
Η θεραπεία θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια δίαιτα χαμηλής χοληστερόλης, φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης, φάρμακα για την αρτηριακή πίεση και αντιπηκτικά, είπαν οι ερευνητές.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet Neurology.
ΠΗΓΗ: www.onmed.gr
Πηγή: www.truelife.gr
