Η ιστορικός Μαρία Ευθυμίου αναδεικνύει την αγάπη των Ελλήνων για τη γνώση μέσα από διαλέξεις για την Ιστορία του Ελληνισμού
Η Ιστορία συνεχίζει να συγκινεί, να κινητοποιεί και να φέρνει κοντά το κοινό, όταν παρουσιάζεται με ουσία, πάθος και απλότητα. Αυτό αποδεικνύει η διακεκριμένη ιστορικός και ομότιμη καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, Μαρία Ευθυμίου, μέσα από τον κύκλο διαλέξεων «Κύρια σημεία της Ιστορίας του Ελληνισμού», που πραγματοποιεί σε Μουσεία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ).
«Είμαστε λαός που κρατάει τη φλόγα της φιλομάθειας»
«Αισθάνεσαι αισιοδοξία όταν συναντάς τόσους ανθρώπους έτοιμους να δώσουν ώρες από την ημέρα τους, από το πρόγραμμά τους, για να ακούσουν κάποια θέματα Ιστορίας. Είμαστε λαός που ακόμα κρατάει μέσα του τη φλόγα της φιλομάθειας», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαρία Ευθυμίου, τονίζοντας τη σημασία της προσωπικής επαφής με το κοινό: «Νομίζω η επαφή με τον κόσμο, γιατί είναι τροφοδοτική αυτή η διαδικασία».
Η συνεργασία της με το ΠΙΟΠ ξεκίνησε τον Μάρτιο στο Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί, συνεχίστηκε στον Βόλο και αναμένεται να περάσει από τη Δημητσάνα, τη Στυμφαλία και τη Σπάρτη μέσα στον Μάιο. «Με χαρά δέχτηκα την πρόταση του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς για έναν κύκλο ομιλιών με στόχο την ανάδειξη κεντρικών σημείων της Ιστορίας του Ελληνισμού. Πρόκειται για μια γόνιμη συνεργασία με τα Μουσεία του ΠΙΟΠ, τα οποία είναι ξεχωριστά και τιμούν την Ελλάδα», σημειώνει.
Από τη Μυκηναϊκή εποχή έως σήμερα: η Ιστορία ως βάση
Οι διαλέξεις της έχουν διάρκεια τεσσάρων ωρών και παρόλα αυτά συγκεντρώνουν σταθερά μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων. Η ίδια εξηγεί: «Νομίζω επειδή οι Έλληνες είμαστε φιλομαθείς και φιλίστορες. Επιπλέον, ίσως γιατί προσπαθώ να δώσω τα κεντρικά, τα μεγάλα σημεία». Εστιάζει, μεταξύ άλλων, στην ελληνική γλώσσα, τη ναυτιλία και την παιδεία, από την αρχαιότητα έως και τη σύγχρονη εποχή, ενώ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία του ελληνικού κράτους από το 1830 και μετά.
Η θεματολογία των διαλέξεών της, ωστόσο, ξεφεύγει από τα καθιερωμένα. «Κάποια καίρια θέματα της ζωής του ανθρώπου θεωρώ ότι συχνά δεν αναδεικνύονται όσο τους αξίζει», λέει. Ανάμεσά τους η Ιστορία της διατροφής και η κοινοκτημοσύνη, όπως παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο συνεργασίας με τον Δήμο Αθηναίων. «Τα θέματα της κοινοκτημοσύνης έχουν και πολιτικό χαρακτήρα – μην ξεχνάμε ότι ολόκληρες ιδεολογίες έχουν κινηθεί γύρω από την πραγματικότητα αυτήν».
Η Μαρία Ευθυμίου δεν παραλείπει να θίξει και ένα βαθύτερο πολιτισμικό φαινόμενο: «Είναι κάτι που μάς βλάπτει βαριά, αλλά το κάνουμε με ηδονή και το συνεχίζουμε αυτοκαταστροφικά ακόμα και τώρα», σχολιάζει, αναφερόμενη στον εθισμό των Ελλήνων στη σύγκρουση.
Πηγή: www.vradini.gr
