Η Standard & Poor’s έκανε «πασχαλινό δώρο» στην Ελλάδα αναβαθμίζοντας το αξιόχρεο της παρά την διεθνή αναταραχή λόγω του εμπορικού πολέμου, με σταθερές outlook, καθώς η χώρα παραμένει πιστή στη δημοσιονομική πειθαρχία.
Η αξιολόγηση της Standard & Poor’s ανεβάζει την πιστοληπτική αξιοπιστία της Ελλάδας σε BBB από BBB-, όντας ο τρίτος οίκος αξιολόγησης μετά τις Scope και DBRS που μας ανεβάζει ένα ακόμα επίπεδο εντός της επενδυτικής βαθμίδας, ενώ στο πρώτο σκαλί του investment grade μας ανέβασε πρόσφατα και η Moody’s (όπου μας διατηρεί και η Fitch, η οποία ακολουθεί με αξιολόγηση στις 16 Μαΐου.
Όπως αναφέρει σε ανάρτηση του ο υπουργός Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, η σημερινή αναβάθμιση συνιστά ένα πολύ ισχυρό σήμα εμπιστοσύνης στη χώρα, το οποίο αποκτά μεγαλύτερη αξία σε καιρούς διεθνούς αβεβαιότητας.
Η έκθεση της S&P προβλέπει ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2,7% έως το 2028, ενώ στο ίδιο διάστημα η ανάπτυξη θα παραμείνει μεσοσταθμικά στο 2,4%. Το 2028 το χρέος θα έχει πέσει 50 μονάδες κάτω από το 2019, γεγονός που συνιστά μία από τις μεγαλύτερες απομειώσεις διεθνώς τα τελευταία χρόνια. Η S&P εκτιμά ότι στην απασχόληση έχουμε ήδη επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα του 2008, προβλέπει περαιτέρω μείωση της ανεργίας και αυξήσεις των εισοδημάτων για όλους, ως απόρροια της θετικής εικόνας της ελληνικής οικονομίας.
Η S&P αναφέρει ότι η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2024, υπερβαίνοντας τον αρχικό προϋπολογισμό για πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ,εν μέρει λόγω της υπεραπόδοσης στην υποεκτέλεση των προγραμματισμένων επενδύσεων, η οποία ενδεχόμενα να αντιστραφεί το 2025.
Μακρο-οικονομία
Πηγή: www.newsit.gr
