Το βράδυ της Ανάστασης έχει κάτι το μαγικό. Όχι μόνο για το φως που ξεπροβάλλει από τα κεριά, τις καμπάνες που χτυπούν χαρμόσυνα και τις ευχές που ψιθυρίζονται με λαχτάρα, αλλά και για τις μυρωδιές που αρχίζουν να ξεπηδούν δειλά από τις κουζίνες – μυρωδιές γνώριμες, οικείες, σχεδόν τελετουργικές.
Σε κάθε σπίτι, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, η μαγειρίτσα σιγοβράζει σαν μια γευστική ανάμνηση που ξαναζωντανεύει κάθε χρόνο την ίδια στιγμή.
Δεν υπάρχει μία και μοναδική συνταγή. Κάθε οικογένεια έχει τη δική της συνταγή για μαγειρίτσα, τη «σωστή» – γιατί έτσι την έφτιαχνε η γιαγιά, γιατί έτσι τη θυμάται η μαμά από τα παιδικά της χρόνια. Με έντονο αυγολέμονο ή πιο ελαφρύ, με ρύζι ή χωρίς, με άφθονα μαρούλια ή πιο λιτή, με πλούσια εντόσθια ή διακριτικά κομμάτια για τη γεύση. Κάθε κουτάλα που ανακατεύει το φαγητό είναι σαν να ξαναγράφει μια οικογενειακή ιστορία.
Η μαγειρίτσα δεν είναι απλώς το φαγητό που σπάει τη νηστεία. Είναι το μεταβατικό πιάτο – η πρώτη γουλιά από τη ζωή «μετά», γεμάτη θαλπωρή και παράδοση. Είναι μια σούπα που ζεσταίνει όχι μόνο το στομάχι, αλλά και την ψυχή. Και κάθε φορά που την τρως, είναι σαν να επιστρέφεις σπίτι – ακόμα κι αν έχεις χρόνια να πατήσεις το κατώφλι του.
Κάθε οικογένεια φτιάχνει διαφορετικά τη μαγειρίτσα, ανάλογα με τη συνταγή που περνά από γενιά σε γενιά και τις παραδόσεις της.
Με λίγο ή πολύ αυγολέμονο, με ή χωρίς ρύζι, με μαρούλια ή/και άλλα χορταρικά, με λίγα ή πολλά αρνίσια εντόσθια, η μαγειρίτσα είναι το κατ’ εξοχήν πιάτο της Ανάστασης. Γιατί καταναλώνεται μετά τη νηστεία, όμως, και ποια είναι η θρεπτική αξία της;
Σύμφωνα με το βιβλίο «Πίνακες Σύνθεσης Τροφίμων & Ελληνικών Φαγητών» της καθηγήτριας Αντωνίας Τριχοπούλου, η μαγειρίτσα παρέχει ανά 100 γραμμάρια έτοιμου φαγητού:
208 θερμίδες
15,3 γρ. πρωτεΐνες
14,4 γρ. ολικά λιπίδια (2,7 γρ. κορεσμένα, 7,5 γρ. μονοακόρεστα)
188 mg χοληστερόλη
4,5 γρ. υδατάνθρακες.
Η συγκεκριμένη συνταγή περιέχει επίσης πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Μεταξύ άλλων ανά 100 γραμμάρια έτοιμης σούπας παρέχει:
271 mg κάλιο
38 mg ασβέστιο
15 mg μαγνήσιο
195 mg φώσφορο
6,6 mg σίδηρο
1,8 mg ψευδάργυρο
14 mg βιταμίνη C
Τα 100 γραμμάρια, όμως, δεν αντιστοιχούν σε μία μερίδα. Μία μερίδα εστιατορίου αντιστοιχεί σε 350 γραμμάρια, σύμφωνα με τις αγορανομικές διατάξεις. Επομένως, για να υπολογιστούν τα συστατικά ανά μερίδα, πρέπει να τα πολλαπλασιάσετε επί 3,5. Δηλαδή ένα μεγάλο πιάτο μαγειρίτσα μπορεί να περιέχει πάνω από 700 θερμίδες και 650 mg χοληστερόλης!
Επιπλέον, η προαναφερθείσα μέτρηση αφορά μία συγκεκριμένη συνταγή που αναλύθηκε.
Η συνταγή αυτή είναι, σύμφωνα με το βιβλίο:
800 γραμμάρια συκωταριά
130 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια
40 γρ. άνηθος
200 γρ. νερό
100 γρ. ελαιόλαδο
380 γρ. μαρούλι
40 γρ. ρύζι
Για το αυγολέμονο
90 γρ. χυμός λεμονιού
2 αυγά
Η συνταγή αυτή αντιστοιχεί σε 1.170 γραμμάρια μαγειρεμένου φαγητού που βγάζουν περίπου 4 μερίδες φαγητού.
Πώς να μειώσετε χοληστερόλη και λιπαρά
Για να μειώσετε το θερμιδικό φορτίο, τα λιπαρά και τη χοληστερόλη που περιέχει, ελαττώστε κατ’ αρχάς το ελαιόλαδο. Θα γίνει εξίσου νόστιμη εάν βάλετε 4 κουταλιές της σούπας (περίπου 60 γρ.) αντί για 100 γρ.
Στο αυγολέμονο, αφαιρέστε αυγά. Αν λ.χ. η παραδοσιακή συνταγή σας είχε 2 ολόκληρα αυγά, βάλτε 1 ολόκληρο αυγό και το ασπράδι από ακόμα 2 αυγά.
Καλό είναι επίσης να αποφύγετε να φάτε οτιδήποτε άλλο το βράδυ της Ανάστασης, προσθέτει. Αυτό ισχύει για κόκκινα αυγά, άλλα κρέατα, πίτες, γλυκά, τσουρέκια και κουλουράκια.
Πηγή: www.newsit.gr
