0871b81d 3821598 og.jpg

Χριστούγεννα στην πόλη και Πάσχα στο χωριό είναι η γενική άποψη που επικρατεί και μάλλον έτσι είναι και στην πραγματικότητα, μιας και οι πασχαλινές αποδράσεις από τα αστικά κέντρα της χώρας μας είναι από τις πιο μεγάλες.

Το Πάσχα στο χωριό λοιπόν σημαίνει ταξίδι, που στις πιο πολλές περιπτώσεις γίνεται με το αυτοκίνητο και με… πλήρη σύνθεση. Δηλαδή όχι μόνο με την οικογένεια αλλά και με όλες τις αποσκευές. Ενίοτε και με το… αρνί.

Όπως κάθε ταξίδι έτσι και αυτό του Πάσχα χρειάζεται κάποια προετοιμασία, προκειμένου να μην ταλαιπωρηθούμε αλλά και να μην εκτεθούμε σε κινδύνους.

Αυτό σημαίνει καταρχήν πως το αυτοκίνητό μας πρέπει να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Φυσικά την τελευταία στιγμή είναι πολύ δύσκολο να γίνει κάποιο σέρβις -καλό είναι η συντήρηση να γίνεται με βάση τις προδιαγραφές του κατασκευαστή προκειμένου να εξασφαλιστεί τόσο η μακροζωία όσο και η αξιοπιστία- οπότε ελέγχουμε πριν φύγουμε αυτά που παίζουν ρόλο στην ασφάλειά μας και μπορούμε να επιδιορθώσουμε γρήγορα.

Ξεκινάμε με τα φώτα που πρέπει να λειτουργούν σωστά καθώς πέρα από το να βλέπεις είναι πολύ σημαντικό και το να σε βλέπουν. Συνεχίζουμε με τα λάστιχα, ελέγχοντας τόσο την κατάστασή τους όσο και την πίεσή τους, προσαρμόζοντάς τη στο αυξημένο φορτίο χωρίς να ξεχνάμε τη ρεζέρβα. Και αυτό γιατί ποτέ δεν ξέρεις πότε θα την χρειαστείς.

Αν η τελευταία δεν υπάρχει καλό είναι να γνωρίζουμε πως λειτουργεί το κιτ επισκευής που ενδεχομένως έχει το αυτοκίνητό μας.

Φυσικά ελέγχουμε και τα ζωτικά υγρά του κινητήρα (λάδια, ψυκτικό υγρό) και συμπληρώνουμε αν χρειαστεί, ενώ αν οι καθαριστήρες μας δεν καθαρίζουν καλά είναι καιρός να τους αλλάζουμε, μιας και οι ανοιξιάτικες μπόρες δεν είναι σπάνιες.

Επίσης φροντίσουμε να έχουμε μαζί μας κάποιες προμήθειες -νερό, μπισκότα, κ.λπ.- ενώ για τα παιδιά καλό είναι να προνοήσουμε να υπάρχει κάτι για να απασχολούνται. Κάποιο παιχνίδι π.χ. ή ένα tablet.

Καλό είναι να ξεκινήσουμε με γεμάτο το ρεζερβουάρ ή με πλήρως φορτισμένη τη μπαταρία αν το αυτοκίνητό μας είναι ηλεκτρικό. Και αυτό για να μην κάνουμε στάσεις που μπορούμε να αποφύγουμε αλλά και γιατί τόσο τα καύσιμα όσο και η ταχυφόρτιση στα ΣΕΑΑ των εθνικών οδών είναι πιο ακριβά από το μέσο όρο.

Για τα ηλεκτρικά καλό είναι να έχουμε προγραμματίσει τις τυχόν στάσεις για φόρτιση, αλλά και να έχουμε εντοπίσει τις τυχόν εναλλακτικές που υπάρχουν.

Από εκεί και πέρα καλό είναι να γνωρίζουμε τις καιρικές συνθήκες τόσο στη διαδρομή όσο και στον προορισμό μας προκειμένου να μην υπάρχουν εκπλήξεις.

Καλό είναι να ξεκινάμε ένα ταξίδι όσο το δυνατόν πιο ξεκούραστοι, με όλους να φορούν ζώνες και με τα παιδιά να κάθονται στα ειδικά για αυτά καθίσματα.

Στο δρόμο ο οδηγός θα πρέπει να κινείται αμυντικά. Να αποφεύγει δηλαδή άσκοπες ενέργειες που μπορούν να οδηγήσουν στον εκνευρισμό του και να μην κάνει παρακινδυνευμένες αλλά ασφαλείς επιλογές, αποφεύγοντας ταυτόχρονα και τα απότομα φρεναρίσματα.

Φυσικά αν πρέπει να χρησιμοποιήσει κινητό θα πρέπει να το κάνει είτε μέσω του συστήματος infotainment είτε με τη χρήση Bluetooth.

Επίσης δεν χρησιμοποιούμε ποτέ τη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ) και κάνουμε τακτικές στάσεις για ξεκούραση, ειδικά αν το ταξίδι είναι μεγάλο.

Καλό ταξίδι και Καλό Πάσχα σε όλους!

Πηγή: www.cnn.gr



googlenews

Ακολουθήστε το Magazine News  στο Google News



Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώριση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.