opel grandland electric m.y.2025 34.jpg

Το ολοκαίνουργιο Opel Grandland σηματοδοτεί μια τολμηρή ανανέωση για τους Blitz. Aποτελώντας όχι μόνο τη νέα ναυαρχίδα της γκάμας τους, αλλά και το πρώτο μεγάλο SUV του Rüsselsheim με 100% ηλεκτρική έκδοση.

Σe αυτή τη δεύτερη γενιά, το Opel Grandland αποχαιρετά οριστικά τους αποκλειστικά θερμικούς κινητήρες, υιοθετώντας εξηλεκτρισμένες υβριδικές και ηλεκτρικές μονάδες, σε πλήρη ευθυγράμμιση με την εποχή και τις ανάγκες της αγοράς.

Το νέο Opel Grandland Electric εντυπωσιάζει με την ποιοτική αναβάθμιση, την πληρότητα του εξοπλισμού και την ώριμη οδική συμπεριφορά

Και για να το επιτύχει αξιοποίησε τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες του Ομίλου Stellantis, του οποίου αποτελεί μέλος, όντας το πρώτο μοντέλο της Opel που βασίζεται στη νέα σπονδυλωτή πλατφόρμα STLA Medium. Μια αρχιτεκτονική εξελιγμένη εξαρχής για ηλεκτροκίνηση, που ήδη χρησιμοποιείται στα νέα Peugeot E-3008 και E-5008.

Αναλυτικότερα, η γκάμα κινητήρων του νέου SUV της Opel αποτελείται από μία υβριδική, μία επαναφορτιζόμενη υβριδική και δύο 100% ηλεκτρικές εκδόσεις. Η Hybrid εξοπλίζεται με τον γνωστό μικροϋβριδικό 1.2 Turbo βενζίνης των 136 ίππων του ομίλου.

To PHEV χρησιμοποιεί το επαναφορτιζόμενο υβριδικό σύστημα δεύτερης γενιάς της Opel: 1.600άρης βενζινοκινητήρας τούρμπο 150 ίππων, ηλεκτρομοτέρ 125 ίππων και μπαταρία χωρητικότητας 21 kWh (17,9 kWh ωφέλιμη). H συνδυαστική ισχύς φτάνει τους 195 PS, με το σύστημα κίνησης να του επιτρέπει ηλεκτρική κίνηση για έως 87 km, σύμφωνα πάντα με την Opel.

Opel Grandland Electric / DRIVE Media Group/Θανάσης Κουτσογιάννης

Στην κορυφή της γκάμας του νέου Grandland συναντάμε δύο αμιγώς ηλεκτρικές εκδόσεις. Η πρώτη φορά ηλεκτροκινητήρα 214 ίππων εμπρός και μπαταρία ωφέλιμης χωρητικότητας 73 kWh. Η δεύτερη διατηρεί την ίδια ισχύ, αλλά διαθέτει μεγαλύτερη μπαταρία, με ωφέλιμη χωρητικότητα 82 kWh.

Η νέα πλατφόρμα επέτρεψε παράλληλα στο Opel Grandland να μεγαλώσει αισθητά, προσφέροντας περισσότερους χώρους και αναβαθμισμένη τεχνολογία. Σε συνδυασμό δε με τη μοντέρνα σχεδίαση, τα προηγμένα συστήματα και τον ολοκληρωμένο χαρακτήρα του, ρίχνεται στη μάχη των C-SUV με αρκετά βέλη στη φαρέτρα του.

Και τα χρειάζεται, διότι εκεί, η 100% ηλεκτρική του έκδοση που δοκιμάζουμε, βρίσκει απέναντι ισχυρούς αντιπάλους, όπως τα Volkswagen ID.4, Škoda Enyaq, Ford Explorer και Tesla Model Y, που έχουν ήδη εδραιώσει τη θέση τους στην αγορά.

Opel Grandland Electric / DRIVE Media Group/Θανάσης Κουτσογιάννης

Ξεκινώντας από την εμφάνιση, το νέο Grandland είναι αναμφίβολα ένα όμορφο αυτοκίνητο που δεν καταφεύγει σε τολμηρές σχεδιαστικές επιλογές για να εντυπωσιάσει. Διατηρεί μεν τη συνέχεια με το προηγούμενο μοντέλο, αλλά με πιο καθαρές γραμμές. Που στα δικά μας μάτια τουλάχιστον, παραπέμπει ελαφρώς στη «μονολιθική» σχεδίαση με τις μεγάλες μεταλλικές επιφάνειες που υιοθέτησε η BMW στην τελευταία γενιά της Χ3.

Το στοιχείο που κλέβει την παράσταση, είναι η αφειδής χρήση φωτεινών geek! Ανάλογα με την έκδοση, το νέο Grandland γαρνίρεται με φωτεινές μπάρες πλήρους πλάτους εμπρός και πίσω, φωτιζόμενους λογότυπους στη μάσκα και στην πόρτα του πορτμπαγκάζ -κάτι που εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε μοντέλο της Opel, καθώς και προηγμένους προβολείς Intelli-Lux HD.

Οι τελευταίοι ενσωματώνουν πάνω από 50.000 LED (51.200 για την ακρίβεια, δηλαδή 25.600 ανά πλευρά), επιτρέποντας την κατανομή του φωτός με υψηλή ακρίβεια και χωρίς να θαμπώνουν τους απέναντι. Στην πράξη, μετατρέπουν τη νύχτα σε μέρα, προσφέροντας εξαιρετική ορατότητα χωρίς να ενοχλούν τους άλλους χρήστες του δρόμου με τη διάχυση του φωτός τους. Δίνοντας παράλληλα στο γερμανικό SUV μια μοναδική φωτεινή υπογραφή, σε συνδυασμό με τους νέους φωτιζόμενους λογότυπους εμπρός πίσω.

Opel Grandland Electric / DRIVE Media Group/Θανάσης Κουτσογιάννης

Όσον αφορά τις διαστάσεις, το C-SUV των Blitz μεγάλωσε αρκετά σε σύγκριση με το απερχόμενο μοντέλο. Έχει μακρύνει κατά 17,3 πόντους, έχει ψηλώσει σχεδόν δύο κι έχει φαρδύνει 6,5 cm! Συνολικά, το μήκος του φτάνει 4,6 m, το πλάτος 1,91 και το ύψος 1,66 m, με το μεταξόνιο να ξεπερνά τα 2,78 μέτρα.

Περνώντας στο εσωτερικό, η πρόοδος σε σχέση με το προηγούμενο Grandland είναι επίσης αλματώδης. Σε επίπεδο σχεδίασης, οι γραμμές ακολουθούν την καθαρότητα της εξωτερικής εμφάνισης, με τον συνολικό διάκοσμο να αποπνέει υψηλή ποιότητα. Κάτι που οφείλεται στα προσεγμένα υλικά με τη στιβαρή συναρμολόγηση και στην ευχάριστη ποικιλία υφών και χρωμάτων που συνθέτουν τα υφασμάτινα και πλαστικά υλικά. Με κάποια από αυτά να έχουν αφρώδη υφή.

Opel Grandland Electric / DRIVE Media Group/Θανάσης Κουτσογιάννης

Αναφορικά με τους χώρους, οι εμπρός αναμενόμενα δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα. Όπως δυσκολία δεν προκύπτει για το κεφάλι ή τα γόνατα των πίσω, απόρροια του μεγαλύτερου μεταξονίου που βοήθησε να μεγαλώσουν αρκετά το εσωτερικό μήκος της καμπίνας. Ειδική μνεία αξίζουν και να τα νέα καθίσματα, που είναι ιδιαίτερα άνετα στην πολύωρη οδήγηση, με πιστοποίηση από τον οργανισμό για την υγεία της σπονδυλικής στήλης AGR.

Η περιμετρική ορατότητα είναι εξαιρετική και η θέση οδήγησης διαθέτει όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις για να βολευτεί κάθε οδηγός, ανεξαρτήτως σωματότυπου. Αρκεί βέβαια να εξοικειωθεί με τους διακόπτες των καθισμάτων και τη ρύθμιση που προσφέρει καθ’ ένας από αυτούς.

Ο χώρος αποσκευών από την πλευρά του έχει ανέβει στα 550 lt, με το πορτμπαγκάζ να έχει τετραγωνισμένο και πλήρως εκμεταλλεύσιμο σχήμα. Με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων (40:20:40) ο συνολικός όγκος μπορεί να φθάσει τα 1.645 lt.

Opel Grandland Electric / DRIVE Media Group/Θανάσης Κουτσογιάννης

Στον τομέα της τεχνολογίας, το ηλεκτρικό Grandland διαθέτει ψηφιακό πίνακα οργάνων 10 ιντσών, ο οποίος καλύπτει τις βασικές ανάγκες πληροφόρησης του οδηγού. Αν και δεν ξεχωρίζει για την ποσότητα των πληροφοριών που απεικονίζει πέρα από τα απαραίτητα, όπως τα χιλιόμετρα και η αυτονομία, μπορεί προαιρετικά να συνδυαστεί με το head-up display επαυξημένης πραγματικότητας Intelli-HUD. Αυτό προβάλλει στο οπτικό πεδίο του οδηγού διάφορες ενδείξεις, περιλαμβανομένων εκείνων του δορυφορικού συστήματος πλοήγησης σε έναν μεγάλο και ευανάγνωστο χάρτη.

Το ψηφιακό περιβάλλον συμπληρώνει η «κινηματογραφική» οθόνη αφής του infotainment. Με διαγώνιο 16” στις πλούσιες εκδόσεις GS Plus, όπως αυτή της δοκιμής μας, και 10” στη βασική Grandland Plus. O χαρακτηρισμός «κινηματογραφική» οφείλεται στη στενόμακρη σχεδίασή της και το μικρό της ύψος. Μας άρεσε, καθώς δένει πολύ όμορφα στο μάτι με το υπόλοιπο ταμπλό, χωρίς να δείχνει ξένο σώμα. Όπως συμβαίνει συνήθως με τις περισσότερες ευμεγέθεις οθόνες αντίστοιχης διαγωνίου.

Opel Grandland Electric / DRIVE Media Group/Θανάσης Κουτσογιάννης

Με ευκρινή και όμορφα γραφικά και ανάλογα με τις επιλογές του οδηγού, χάρη στο μεγάλο πλάτος της μπορεί να απεικονίσει έως και τρεις διαφορετικές ενδείξεις για τη λειτουργία ή τα συστήματα του αυτοκινήτου. Ανταποκρίνεται άμεσα στις εντολές και λειτουργεί με το τελευταίας γενιάς σύστημα πολυμέσων της Opel, με δυνατότητα σύνδεσης σε cloud υπηρεσίες και υποστήριξη αναβαθμίσεων «over-the-air». 

Εξοπλισμένο με λειτουργία φωνητικής υποβοήθησης ChatGPT, προσφέρει στον οδηγό έναν άμεσο τρόπο αλληλεπίδρασης με το αυτοκίνητο, είτε πρόκειται για αλλαγές σε ρυθμίσεις είτε για εύρεση πληροφοριών ή προτάσεις διαδρομών. Στα ηλεκτρικά Grandland μάλιστα, εμπλουτίζεται και με route planner για να προγραμματίσεις σε πραγματικό χρόνο και αξιόπιστα το ταξίδι σου και τα σημεία φόρτισης που θα χρειαστείς.

Μια ακόμα ενδιαφέρουσα λειτουργία είναι η επιλογή Pure Mode που περιορίζει τις ενδείξεις και στις τρεις οθόνες (πίνακα οργάνων, HUD και infotainment) προσφέροντας μια πιο ήρεμη, «μινιμαλιστική» εμπειρία οδήγησης, ιδανική για τις βραδινές ώρες.

Opel Grandland Electric / DRIVE Media Group/Θανάσης Κουτσογιάννης

Παρότι η ψηφιακή εμπειρία αναβαθμίστηκε σημαντικά, αυτό δεν λειτούργησε εις βάρος της εργονομίας. Οι φυσικοί διακόπτες για τον χειρισμό του συστήματος κλιματισμού και του ηχοσυστήματος παραμένουν στη θέση τους, επιτρέποντας άμεσες ρυθμίσεις χωρίς περιπλανήσεις στα διάφορα υπό-μενού.

Κάτω από την κεντρική κονσόλα, το Pixel Box όχι μόνο επιτρέπει την ασύρματη φόρτιση του smartphone, αλλά χάρη στον διακριτικό φωτισμό του, εξασφαλίζει ότι δεν θα το ξεχάσεις φεύγοντας. Μικρές αλλά ουσιαστικές λεπτομέρειες που μαζί με τις πρακτικές θήκες και ποτηροθήκες κάνουν τη διαφορά στην καθημερινή χρήση.

Στον δρόμο, το ηλεκτρικό Grandland δεν προσπαθεί να εντυπωσιάσει με επιδόσεις ή σπορ χαρακτήρα. Αντίθετα, εστιάζει σε μια ήρεμη, σταθερή και προβλέψιμη οδική συμπεριφορά. Κάτι που οι περισσότεροι οδηγοί αυτής της κατηγορίας θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα. Ο ηλεκτροκινητήρας των 213 ίππων μεταφέρει την ισχύ αποκλειστικά στους εμπρός τροχούς, επιτρέποντας μια επιτάχυνση 0-100 km/h σε 9,0″. Επίδοση που τοποθετεί το Grandland στην πιο «ήπια» πλευρά των ηλεκτρικών SUV της κατηγορίας. Ταυτόχρονα, αποδεικνύεται επαρκής για καθημερινή χρήση και μετακινήσεις εντός και εκτός πόλης.

Opel Grandland Electric / DRIVE Media Group/Θανάσης Κουτσογιάννης

Η απόκριση στο γκάζι είναι προοδευτική και καλοζυγισμένη, ιδιαίτερα όταν ο οδηγός επιλέξει να αποφύγει τη λειτουργία Eco, η οποία περιορίζει δραστικά την απόδοση προκειμένου να μεγιστοποιήσει την αυτονομία. Στο «κανονικό» πρόγραμμα οδήγησης, το αυτοκίνητο κινείται με ευκολία και προσφέρει την απαραίτητη ροπή (345 Nm) για να επιταχύνει δυναμικά και να εκτελέσεις με ασφάλεια ένα προσπέρασμα. Ακόμα και στο σπορ πρόγραμμα όμως, δεν θα νιώσεις την εκρηκτική αίσθηση που προσφέρουν άλλα EV. Όπως, π.χ., ένα Tesla Model Y ή ένα Hyundai Ioniq 5. Αλλά αυτό δεν είναι απαραιτήτως κακό.

Ένα από τα πιο ευχάριστα στοιχεία είναι τα τρία επίπεδα ανάκτησης ενέργειας κατά την επιβράδυνση, που ρυθμίζονται μέσω των paddles πίσω από το τιμόνι. Η εναλλαγή είναι ομαλή και προσφέρει καλή αίσθηση ελέγχου, αν και το πιο ισχυρό επίπεδο δεν επιτρέπει πλήρη οδήγηση με ένα πεντάλ (one-pedal). Ωστόσο, η λειτουργία του συστήματος είναι φυσική και καθόλου απότομη, σε αντίθεση με άλλα συστήματα.

Από πλευράς συμπεριφοράς στον δρόμο, το Grandland εντυπωσιάζει με την ησυχία και τη σταθερότητά του. Η ανάρτηση με αμορτισέρ τεχνολογίας Frequency Selective Damping (FSD), προσαρμόζει αυτόματα τη σκληρότητα ανάλογα με τις συνθήκες και εξασφαλίζει ότι το αυτοκίνητο απορροφά τις περισσότερες ανωμαλίες του δρόμου χωρίς να χάνει τη σύνδεση με την άσφαλτο. 

Βέβαια, σε πιο έντονες λακκούβες και εγκάρσιες ανωμαλίες, ιδιαίτερα με τις 19ζάντες της πλούσιας έκδοσης και σε συνδυασμό με το ύψος και τη μάζα του αυτοκινήτου που ξεπερνά τους 2,1 τόνους, ορισμένες ταλαντώσεις περνούν στο εσωτερικό, χωρίς ωστόσο να γίνονται ενοχλητικές.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων πάντως, η άνεση είναι αρχοντική. Από τις καλύτερες που θυμόμαστε σε αυτοκίνητο της Opel τα τελευταία χρόνια ή που θα βρει κάποιος σε ανταγωνιστικό SUV. Η καμπίνα μένει αθόρυβη, με τον ηλεκτροκινητήρα να δουλεύει σχεδόν ανεπαίσθητα και τον θόρυβο από τον αέρα και τον δρόμο να διατηρείται σε χαμηλό επίπεδο.

Opel Grandland Electric / DRIVE Media Group/Θανάσης Κουτσογιάννης

Στις στροφές, διατηρεί αξιοπρεπές κράτημα και καλό έλεγχο του αμαξώματος εάν δεν το πιέσεις στο όριό του. Η κλίση του αμαξώματος είναι λογική και το τιμόνι μπορεί να μη διακρίνεται για την πληροφόρηση που μεταφέρει, αλλά το βάρος του δίνει σιγουριά και έχει καλή αίσθηση. Αν το ζορίσεις, θα νιώσεις το βάρος πιο γρήγορα απ’ ό,τι στο συγγενικό 3008. Set-up που σου δείχνει ότι ρυθμίστηκε με γνώμονα πρωτίστως την άνεση και την ασφάλεια και δευτερευόντως για να καις κάργα κιλοβατώρες σε φιδίσιες διαδρομές.

Περνώντας στην κατανάλωση, η Opel ανακοινώνει μέση κατανάλωση 17,8 kWh/100 km και θεωρητική αυτονομία 582 km. Εμείς πάλι, με νορμάλ οδήγηση μετρήσαμε στην πόλη 16,6 kWh/100 km που μεταφράζεται σε θεωρητική αυτονομία περίπου 500 km. Σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, η κατανάλωση ανέβαινε στις περίπου 19 kWh/100 km και ξεπερνούσε τις 23 kWh στην εθνική οδό. Με το πρωτόκολλο του DRIVE η κατανάλωση έπιασε τις 18,6 kWh/100 km, πολύ κοντά στις 18,4 kWh που μας έδειξε ο υπολογιστής για το σύνολο της δοκιμής. Κατανάλωση που μεταφράζεται σε αυτονομία σχεδόν 450 km.

Όσον αφορά το χρόνο αναπλήρωσης της ενέργειας, η ταχεία φόρτιση στα 160 kW DC δίνει 10%-80% σε 26 λεπτά, ενώ σε ένα τυπικό wallbox ισχύος 11 kW χρειάζονται 6,5 ώρες για πλήρη φόρτιση.

Opel Grandland Electric / DRIVE Media Group/Θανάσης Κουτσογιάννης

Κλείνοντας, το νέο Opel Grandland Electric καταφέρνει να συνδυάσει την εντυπωσιακή σχεδίαση και τη συνολική αναβάθμιση σε ποιότητα, οδηγική αίσθηση και άνεση με ένα πλήρες πακέτο τεχνολογιών ασφάλειας και υποβοήθησης.

Η σουίτα Driving Assistance περιλαμβάνει όλες τις σύγχρονες λύσεις ADAS, όπως προσαρμοζόμενο cruise control με λειτουργία Stop & Go, υποβοήθηση διατήρησης λωρίδας, αυτόματο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης, αναγνώριση σημάτων κυκλοφορίας και κόπωσης οδηγού, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ενεργητική ασφάλεια του αυτοκινήτου.

Σε αυτά προσθέστε πλήρες σετ εξοπλισμού άνεσης. Που στην κορυφαία έκδοση που είχαμε περιλαμβάνει πέρα από τις κλασικές ανέσεις μέχρι ηχοσύστημα με την υπογραφή της Focal, ηλεκτρική πόρτα χώρου αποσκευών, ανοιγόμενη ηλιοροφή, θερμαινόμενα καθίσματα και πανοραμική κάμερα οπισθοπορείας.

Όλα τα παραπάνω έρχονται σε ανταγωνιστική, αν και όχι ιδιαίτερη χαμηλή τιμή. Το νέο ηλεκτρικό Grandland ξεκινά από τις €49.100 στην έκδοση Grandland Plus με τη μικρότερη μπαταρία και φτάνει τις €55.900 για την κορυφαία GS Plus της δοκιμής, με τη μεγαλύτερη μπαταρία των 82 kWh. Οι τιμές αυτές δεν περιλαμβάνουν την κρατική επιδότηση του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά» και το τοποθετούν, για παράδειγμα, κάτω από το Ford Explorer. Όχι όμως και φθηνότερα από το συγγενικό Peugeot E-3008 ή το Hyundai Ioniq 5.

Ωστόσο, σε μια κατηγορία που πλέον χαρακτηρίζεται από πλουραλισμό, το Grandland Electric ξεχωρίζει με τη συνολική πληρότητα, την premium αύρα σε σχέση με το παρελθόν και την οδηγική ωριμότητα. Στοιχεία που τελικά δικαιολογούν την επιλογή του από όσους αναζητούν κάτι περισσότερο από ένα απλώς «καλό» ηλεκτρικό SUV.

Opel Grandland Electric 82 kW

Τι λέει το DRIVE Το νέο Opel Grandland Electric εντυπωσιάζει με την ποιοτική αναβάθμιση, την πληρότητα του εξοπλισμού και την ώριμη οδική συμπεριφορά. Δεν είναι το πιο προσιτό της κατηγορίας, όμως προσφέρει μια premium εμπειρία και καλή αυτονομία που δικαιολογεί εν μέρει την τιμή του.
Τιμή     Από €53.900
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Τεχνολογία ΒEV, ηλεκτροκινητήρας μόνιμου μαγνήτη 400V, μπαταρία  86,0 kWh (ωφέλιμη 82,2 kWh), κίνηση εμπρός, κιβώτιο μιας σχέσης μετάδοσης 
Απόδοση 213 PS, 345 Nm
Διαστάσεις 4.650 x 1.905 x 1.661 mm
Πορτμπαγκάζ 550-1.645 lt
Βάρος 2.195 kg (EU)
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
0-100 km/h 9″ 
Τελική ταχύτητα 170 km/h
Κατανάλωση* 18,6 kWh/100 km
Αυτονομία* 445 km
ΦΟΡΤΙΣΗ
DC 175 kW, 10%-80% 36 λεπτά
DC 150 kW, 10%-80% 38 λεπτά
DC 100 kW, 10%-80% 45 λεπτά
AC 11 kW, 0-100% 9 ώρες
*Μετρήσεις DRIVE
Φωτογραφίες DRIVE Media Group/Θανάσης Κουτσογιάννης

 

Πηγή: www.drive.gr



googlenews

Ακολουθήστε το Magazine News  στο Google News



Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώριση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.