Το ψωμί που βοηθά στο αδυνάτισμα και τη μείωση της χοληστερόλης Οι Ισπανοί καταναλώνουν κατά μέσο όρο 27,35 κιλά ψωμιού ετησίως, σύμφωνα με στοιχεία από την τελευταία έκθεση κατανάλωσης τροφίμων του Υπουργείου Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων.
Το Ισπανικό Ίδρυμα Διατροφής έχει επισημάνει τα πλεονεκτήματα των διαφόρων ποικιλιών ψωμιού για την υγεία, ενώ τονίζει ότι το ψωμί σίκαλης μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο: «Το ψωμί σικάλεως ξεχωρίζει για τη χαμηλή περιεκτικότητά του σε λιπαρά -3,3 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια προϊόντος- γεγονός που το καθιστά ωφέλιμο για όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος ή να μειώσουν την πρόσληψη θερμίδων. Επιπλέον, οι φυτικές του ίνες μας βοηθούν να αισθανόμαστε πιο χορτάτοι και βελτιώνουν την πέψη».
Το ψωμί σικάλεως βοηθά στη μείωση της «κακής» ή LDL χοληστερόλης, προλαμβάνοντας τα καρδιαγγειακά προβλήματα, αφού διατηρεί καθαρές τις αρτηρίες.
Advertisement
Το ψωμί σίκαλης είναι πλούσιο σε φώσφορο, ο οποίος ενισχύει τα οστά και τα δόντια και είναι ευεργετικός τόσο για τους ηλικιωμένους όσο και για τα παιδιά. Περιέχει επίσης συστατικά όπως σίδηρο, ασβέστιο, σελήνιο και νάτριο, αλλά και υγιεινά λιπαρά οξέα. Αυτό ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βελτιώνει τον μεταβολισμό, κάτι που μπορεί να είναι πολύ ευεργετικό για όσους ακολουθούν χορτοφαγικές ή vegan δίαιτες.
Το προζυμένιο ψωμί σικάλεως είναι ακόμη πιο ωφέλιμο, καθώς ενισχύει τα βακτήρια του εντέρου που βοηθούν -μεταξύ άλλων- στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ότι η κατανάλωση ψωμιού σικάλεως μπορεί να οδηγήσει σε σταδιακή μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και σημαντικές βελτιώσεις για την υγεία.
Οι γκουρού της ευεξίας σημειώνουν ότι το ψωμί σίκαλης είναι κατάλληλο στο πλαίσιο δίαιτας απώλειας βάρους και συμβουλεύουν να καταναλώνεται καθημερινά αλλά με μέτρο.
Νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας αποκάλυψε ότι τόσο το γαλακτικό οξύ όσο και τα βακτήρια του εντέρου παίζουν ρόλο στα οφέλη που σχετίζονται με την κατανάλωση ψωμιού ολικής σίκαλης. Ειδικά τα ψωμιά ολικής άλεσης είναι πιο υγιεινά από τα λευκά λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά.
Το προζύμι σίκαλης είναι πλούσιο σε βακτήρια γαλακτικού οξέος. Τα βακτήρια αυτά μεταβάλλουν επίσης τις βιοδραστικές ενώσεις που υπάρχουν στη σίκαλη.
Παράγουν αμινοξέα, τα οποία είναι γνωστό ότι επηρεάζουν μεταξύ άλλων τον μεταβολισμό της ινσουλίνης. Πολλές από τις ενώσεις που βρίσκονται στη σίκαλη επεξεργάζονται από τα βακτήρια του εντέρου πριν απορροφηθούν από το σώμα.
Η έρευνα έδειξε ότι τα μικρόβια του εντέρου και τα μικρόβια που βρίσκονται στο προζύμι παράγουν ενώσεις που είναι εν μέρει πανομοιότυπες. Ωστόσο, τα μικρόβια του εντέρου παράγουν επίσης παράγωγα της τριμεθυλογλυκίνης, γνωστής και ως βεταΐνη, που περιέχεται στη σίκαλη.
Η μελέτη αποκάλυψε ότι η κατανάλωση σίκαλης οδήγησε σε βραδύτερη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα θετικές επιδράσεις στην υγεία για λόγους που δεν έχουν γίνει ακόμη κατανοητοί. Τα οφέλη της σίκαλης για την υγεία αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό στις βιοδραστικές ενώσεις ή φυτοχημικές ουσίες της, οι οποίες δρουν ως αντιοξειδωτικά.
Επιπλέον, τα μικρόβια του εντέρου φαίνεται να παίζουν καθοριστικό ρόλο στη μετατροπή αυτών των ενώσεων σε μορφή που απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό, ενισχύοντας την επίδρασή τους.
Συμβουλές του NHS για το ψωμί:
Πηγή: SurreyLive
ΠΗΓΗ: www.onmed.gr
Πηγή: www.truelife.gr
