Το πρωινό που βάζει φρένο στον καρκίνο του εντέρου Σύμφωνα με τον Justin Stebbing, καθηγητή Βιοϊατρικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin, πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η συγκεκριμένη τροφή θα μπορούσε να έχει προστατευτική επίδραση έναντι της ανάπτυξης καρκίνου.
Οι γιατροί ανησυχούν για τον διπλασιασμό των κρουσμάτων καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα κάτω των 55 ετών τα τελευταία χρόνια. Πιστεύεται ότι η διατροφή και ειδικά η αύξηση της κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφών, συμβάλλουν σε αυτό.
Ο καθηγητής Stebbing δήλωσε: «Ως ογκολόγος, δέχομαι συχνά ερωτήσεις για το πώς μπορεί κάποιος να μειώσει τον κίνδυνο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να έχει προστατευτική επίδραση έναντι ορισμένων επιθετικών μορφών καρκίνου του παχέος εντέρου, τροποποιώντας το μικροβίωμα του εντέρου, δηλαδή τα φυσικά βακτήρια που ζουν στο έντερο. Το μικροβίωμα του εντέρου διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη συνολική υγεία, επηρεάζοντας την πέψη, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ακόμη και τον κίνδυνο καρκίνου. Τα βακτήρια του εντέρου μπορούν να ζουν μέσα στον ίδιο τον καρκίνο και γενικά η υγιής ισορροπία αυτών των βακτηρίων θεωρείται απαραίτητη για τη διατήρηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος και την πρόληψη της φλεγμονής, η οποία μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη καρκίνου».
Advertisement
Ο λόγος για τον οποίο ο καθηγητής Stebbing πιστεύει ότι το γιαούρτι μπορεί να βοηθήσει είναι επειδή περιέχει ζωντανές καλλιέργειες ωφέλιμων βακτηρίων, όπως ο γαλακτοβάκιλλος bulgaricus και ο στρεπτόκοκκος thermophilus, που μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση αυτής της ισορροπίας.
«Η μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση δύο ή περισσότερων μερίδων γιαουρτιού την εβδομάδα σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ενός συγκεκριμένου τύπου επιθετικού καρκίνου του παχέος εντέρου, ο οποίος εμφανίζεται στη δεξιά πλευρά του παχέος εντέρου και συνδέεται με χειρότερα αποτελέσματα επιβίωσης σε σύγκριση με τους καρκίνους στην αριστερή πλευρά», δήλωσε.
Τι έδειξε η έρευνα
Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από περισσότερους από 150.000 συμμετέχοντες που παρακολουθούνταν για αρκετές δεκαετίες, υποδεικνύοντας ότι η μακροχρόνια κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να μεταβάλλει το μικροβίωμα του εντέρου με τρόπους που προστατεύουν από ορισμένους καρκίνους.
Οι ερευνητές εξέταζαν τους συμμετέχοντες κάθε δύο χρόνια σχετικά με την κατανάλωση γιαουρτιού και μέτρησαν την ποσότητα του Bifidobacterium (ένας τύπος βακτηρίου που βρίσκεται στο γιαούρτι) στον καρκινικό ιστό 3.079 ατόμων του δείγματος που διαγνώστηκαν με καρκίνο του παχέος εντέρου.
Αν και το γιαούρτι δεν μείωσε άμεσα τον κίνδυνο για όλους τους τύπους καρκίνου του παχέος εντέρου, όσοι έτρωγαν δύο ή περισσότερες μερίδες γιαούρτι την εβδομάδα, είχαν μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν «καρκίνο του παχέος εντέρου με θετικό Bifidobacterium», έναν τύπο καρκίνου του παχέος εντέρου που έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά επιβίωσης.
Ο καθηγητής διατροφολογίας Tim Spector, δήλωσε ότι τρώει γιαούρτι «τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας», καθώς είναι ιδανικό για ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου – κάτι που μπορεί να βοηθήσει την πέψη και να κρατήσει το ανοσοποιητικό ισχυρό.
Συμβουλεύει επίσης να καταναλώνετε γιαούρτι με λιπαρά, καθώς αυξάνει το αίσθημα πληρότητας και έχει καλύτερη γεύση.
Το γιαούρτι έχει ασβέστιο που σημαίνει ότι ωφελεί τα οστά και αποτρέπει την οστεοπόρωση. Η τακτική κατανάλωσή του έχει επίσης συσχετιστεί με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 και άλλων ασθενειών.
Σύμφωνα με στοιχεία του Cancer Research UK, το 54% όλων των καρκίνων του εντέρου θα μπορούσαν να προληφθούν μέσω υγιεινού τρόπου ζωής. Το κάπνισμα, η καθιστική ζωή, το αλκοόλ, η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος και η κακή διατροφή, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την ανάπτυξη καρκίνου του εντέρου.
Πηγή: SurreyLive
ΠΗΓΗ: www.onmed.gr
Πηγή: www.truelife.gr
