Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά στη Βουλή για τα εξοπλιστικά της χώρας μας. «Ο πιο δραστικός μετασχηματισμός στη σύγχρονη Ιστορία του τόπου», ανέφερε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας: «Είναι πάγια εντολη της πατρίδας μας να μένει ισχυρή σε έναν κόσμο που αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς».
Ο πρωθυπουργός στην ομιλία περιγράφει εκτενώς το πλαίσιο του αμυντικού δόγματος της χώρας, όπως θα διαμορφωθεί για την επόμενη 12ετία και πλέον. «Η χώρα μας απέτρεψε κινδύνους, όπως τις μεταναστευτικές ροές. Η προάσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας δεν μπορεί να χρηματοδοτείται από ανθεκτικά δημόσια ταμεία. Τα επιχειρήματα της Αριστεράς “κανόνια ή βούτυρο” είναι επικίνδυνα», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας: «Οι δασμοί ενδέχεται να απειλούν συνολικά τις παγκόσμιες σχέσεις. Στην Ευρώπη η συνεχιζόμενη κρίση δοκιμάζεται. Η εύθραστη κατάσταση στη Μέση Ανατολή εντείνεται. Το επικίνδυνο παζλ συμπληρώνει και η συνολική αβεβαιότητα της Συρίας, δεν πρόκειται για μεμονωμένες εξάρσεις», σημείωσε ακόμη ο πρωθυπουργός.
«Η αμυντική αντίληψη της νέας ηγεσίας των ΗΠΑ φαίνεται να διαφοροποιείται από αυτή του ΝΑΤΟ», συμπλήρωσε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά καλείται να επαναπροσδιορίσει τη θέση της. Η Ελλάδα εδώ και καιρό και εγώ προσωπικά έχουμε μιλήσει για το ζήτημα της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντιλαμβανόμενοι τις αλλαγές στον χάρτη, οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν να κάνουν συντονισμένες αλλαγές.
Ανεξαρτήτως των δημοσιονομικών δυνατοτήτων που η κυβέρνηση έχει, αυτή η δημοσιονομική ευελιξία δεν θα γίνει αφορμή για υπερβολές. Οι επιδόσεις της οικονομίας αποτελούν σημαντικούς παράγοντες ασφάλειας και σταθερότητας», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.
«Το ταμείο SAFE αφορά δάνεια που μπορούν να δοθούν στα κράτη – μέλη με προνομοιακούς όρους. Δεν αφορά τις επιδοτήσεις. Κάποια στιγμή η Ευρώπη πρέπει να συζητήσει και τη δημιουργία ενός ταμείου. Ας βάλει στο μυαλό του ο καθένας ποιοι είναι οι πατριώτες στην πράξη και ποιοι οι πατριώτες στα λόγια», τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός.
«Οφείλω να επισημάνω ότι τον Ιούνιο του 2019 όταν οι Ελληνες μας εμπιστεύθηκαν, παραλάβαμε μια κατάσταση στις Ένοπλες Δυνάμεις άκρως προβληματική. Σήμερα η εικόνα των Ενόπλων Δυνάμεων δεν έχει καμία σχέση με εκείνη την εικόνα. 24 μαχητικά Rafale, 3 σύγχρονες φρεγάτες Belharra, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, νέες τορπίλες. Έχουμε μια στρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ ως προς την εκπαίδευση των Ικάρων μας. Για πρώτη φορά έπειτα από 14 χρόνια οι Ένοπλες Δυνάμεις είδαν αυξήσεις στους μισθούς και τα επιδόματά τους. Θέλουμε να προσελκύσουμε νέα παιδιά στις Ένοπλες Δυνάμεις. Οι ανακοινώσεις έγιναν τώρα για να προσεγγίζουμε νέους για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Οι αυξήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις δίνονται σε τρεις φάσεις.
Αυτές οι αυξήσεις δίνονται σε 3 φάσεις. Τα 30 ευρώ από την 1η Απριλίου, τα 100 ευρώ που αφορά και τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας από 1η Ιουλίου και οι συμφωνημένες μετά τον Οκτώβριο
Η κυβέρνηση έχει αποδείξει τη διαχρονική μας στήριξη. Ένα είναι βέβαιο: Θα παραμείνουμε υπεύθυνοι. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποταχθεί. Η ασπίδα του Αχιλλέα είναι ένας θόλος που θα μας προστατεύει σε πέντε επίπεδα. Αυτό το σημαντικό έργο αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση που θα κάνουμε τα επόμενα χρόνια. Υπάρχουν σήμερα ελληνικές βιομηχανίες, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να παίξουν αυτό τον ρόλο. Αναφέρομαι σε πολλές εταιρείες του ιδιωτικού τομέα. Η Ευρώπη έχει ένα μεγάλο παραγωγικό κενό στην άμυνα. Η Ελλάδα διαθέτει αμερικανικά συστήματα πάτριοτ, αν θέλουμε να αγοράσουμε νέα συστήματα, θα χρειαστούμε τέσσερα με πέντε χρόνια. Το Ισραήλ μπορεί να μας παρέχει πιο γρήγορα τέτοιες δυνατότητες. Μιλάμε για μια τελείως διαφορετική φιλοσοφία που θέλουμε να αναπτύξουμε την ελληνική βιομηχανία», σημείωσε ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Δίνουμε έμφαση στην κυβερνοάμυνα. Όλες αυτές είναι τεχνολογίες που πρέπει να ενσωματωθούν στις Ένοπλες Δυνάμεις. Η δεύτερη παράμετρος που δεν μπορεί να μην ληφθεί υπόψιν είναι η προστιθέμενη αξία.
Θα ήταν αδύνατο να εξασφαλίσουμε τους πόρους, αν δεν είχαμε κερδίσει τη δημοσιονομική σταθερότητα, τόνισε ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σκοπός μας είναι η Ελλάδα να διαθέτει ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα της Ευρώπης. Είμαστε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, τιμούμε τις συμμαχίες μας, είμαστε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα ήταν μια χώρα που δαπανούσε και τις δύσκολες εποχές της άνω του 2% του ΑΕΠ στην άμυνα.
Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο τη μετάβαση των Ενόπλων Δυνάμεων στη νέα εποχή.
Σε πρώτη φάση αυτό σημαίνει προμήθειες και αξιοποίηση όλων των όπλων στον σύγχρονο πόλεμο (drones, anti-drones, σύνθετα συστήματα radar, αντιπυραυλική προστασία κλπ).
Αλλά παράλληλα και αξιοποίηση της τεχνολογίας τόσο σε στρατηγικό, όσο και σε πρακτικό επίπεδο.
Επιπλέον, οι προμήθειες απαιτούν συνεργασία με την ελληνική βιομηχανία (ΕΑΒ, Ναυπηγεία και Αμυντικά Συστήματα) και θεωρείται αδύνατο να μην συνοδεύεται από εξαρτήματα ή τη συμμετοχή ελληνικού ανθρώπινου δυναμικού.
Πηγή: www.diaforetiko.gr
