Σε αναμμένα κάρβουνα αναφορικά με τις σημερινές συγκεντρώσεις είναι το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ο όγκος των συγκεντρώσεων, τα μηνύματα που θα στείλουν οι πολίτες, αλλά και η έκβασή τους είναι πιθανό να καθορίσουν και τις πολιτικές εξελίξεις.
Πιο συγκεκριμένα, χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μόλις επέστρεψε από το τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έκανε σύσκεψη με τους στενούς του συνεργάτες, οι οποίοι διάβασαν θετικά το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, το οποίο, όπως έλεγαν σε όλους τους τόνους απορρίπτει κατηγορηματικά το σενάριο της συγκάλυψης. Αυτός είναι άλλωστε και ο κεντρικός στόχος του Μεγάρου Μαξίμου. Να πετάξει από πάνω του τον βαρύ “λεκέ” της συγκάλυψης, της υπεράσπισης κάποιων λαθρέμπορων, αλλά και του ότι “μπάζωσαν” τον τόπο του δυστυχήματος.
Γι’αυτό τον λόγο άλλωστε ο Παύλος Μαρινάκης επέμενε να αναφέρεται στην σελίδα 116 του πορίσματος, σύμφωνα με την οποία “κυβερνητικά στελέχη βρέθηκαν στον τόπο του δυστυχήματος, αλλά δεν έδωσαν καμία εντολή”. Αυτή η αποστροφή βέβαια, δεν απαλλάσσει από τις πολιτικές ευθύνες, καθώς το μπάχαλο που επικρατούσε στον ΟΣΕ περιγράφεται στο πόρισμα με τα πιο μελανά χρώματα, όπως επίσης και οι χειρισμοί στο πεδίο, οι οποίοι “κόστισαν” από την έρευνα σημαντικά στοιχεία, τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν πολύ νωρίτερα λύση στο δράμα. Για να μην μιλήσει κανείς για τα χρήματα που δεν δόθηκαν για τον σιδηρόδρομο επί δεκαετίες, τους ανεκπαίδευτους σταθμάρχες και το λιγοστό προσωπικό, που εργαζόταν χωρίς ρεπό, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Οι ευθύνες και τα νέα στοιχεία για την έρευνα
“Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και δεν υπάρχει αμφιβολία γι’αυτό” είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υποστηρίζοντας ότι η σύμβαση 717 για την τηλεδιοίκηση θα έπρεπε να ήταν έτοιμη. Ωστόσο απέρριψε την ύπαρξη ποινικών ευθυνών, υποστηρίζοντας ότι με αυτό το σκεπτικό θα έπρεπε να έχουν πάει κατηγορούμενοι οι υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν ήταν έτοιμο το 112 στο Μάτι, αλλά και δεκάδες υπουργοί για τους θανάτους από τροχαία στον ΒΟΑΚ, ή στην Αθηνών-Πατρών, γιατί δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί οι αυτοκινητόδρομοι. Συμπέρασμα: ο Κ. Καραμανλής είχε πολιτικές ευθύνες, τις οποίες ανέλαβε, παραιτούμενος, όχι όμως ποινικές.
Το επίμαχο πόρισμα, πιθανολογείται ότι θα ανοίξει και νέες σελίδες στην δικαστική έρευνα, καθώς απέκλεισε το ενδεχόμενο το μανιτάρι της φωτιάς να έχει προκληθεί από τα έλαια σιλικόνης των μηχανών, αλλά είδε κάποιο άλλο υλικό, άγνωστο, μέχρι ώρας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού, υπολογίζεται ότι αυτό το υλικό μπορεί να ζύγιζε γύρω στους 2,5 τόνους, ωστόσο στα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας-εάν τελικά είναι γνήσια-δεν φαίνεται κάποια δεξαμενή ανάμεσα στις λαμαρίνες της εμπορικής αμαξοστοιχίας. Συνεπώς το ερώτημα είναι πού βρισκόταν αυτό το φορτίο και ποιος το τοποθέτησε.
Στην κυβέρνηση πάντως ετοιμάζονται για τις κοινοβουλευτικές μάχες που θα γίνουν αμέσως μετά το τριήμερο, με πρώτη την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή και την πρόταση δυσπιστίας, για την οποία ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε το “ναι”, προτείνοντας στα υπόλοιπα κόμματα να καταθέσουν το αίτημα την Τετάρτη.
Στο ερώτημα σε κυβερνητική πηγή πληροφόρησης για το εάν η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας είναι στέρεη, η απάντηση είναι θετική. “Αυτήν την μάχη η Νέα Δημοκρατία θα την δώσει ενωμένη“, ανέφερε η ίδια πηγή, υπενθυμίζοντας την φράση του Κυρ. Μητσοτάκη, ότι στην Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Η φράση, όπως λέει ο ίδιος συνομιλητής, δεν δείχνει εκλογές αλλά τις απαντήσεις στη Βουλή, τις οποίες θα δώσουν με την ψήφο τους οι 156 γαλάζιοι βουλευτές στην πρόταση μομφής.
Πηγή: www.diaforetiko.gr
