Γαριδομακαρονάδα: Εύκολη και υγιεινή εκδοχή της συνταγής για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας Η γαριδομακαρονάδα είναι η απόλυτη συνταγή για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας.
Η γαριδομακαρονάδα είναι ένα από τα αγαπημένα πιάτα θαλασσινών, ιδανικό για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας και της Σαρακοστής. Ωστόσο, οι κλασικές συνταγές συχνά περιέχουν πολλές θερμίδες και λιπαρά, λόγω των επεξεργασμένων υδατανθράκων, του βουτύρου και άλλων υλικών που συχνά συναντάμε σε μια γαριδομακαρονάδα.
Παρακάτω, θα δείτε μια πιο υγιεινή εκδοχή της κλασικής συνταγής, με υλικά που ενισχύουν τη διατροφική αξία του πιάτου, χωρίς να στερούνται γεύσης. Τα μακαρόνια ολικής άλεσης προσφέρουν περισσότερες φυτικές ίνες, βοηθώντας στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Οι γαρίδες είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη και χαμηλές σε λιπαρά, ενώ η σάλτσα βασίζεται σε φρέσκες ντομάτες και ελαιόλαδο, προσφέροντας αντιοξειδωτικά και καλά λιπαρά που συμβάλλουν στην καρδιαγγειακή υγεία.
Advertisement
Εύκολη και υγιεινή συνταγή για γαριδομακαρονάδα
Υλικά (για 4 μερίδες)
– 400 γρ. μακαρόνια ολικής άλεσης
– 400 γρ. κατεψυγμένες γαρίδες (καθαρισμένες, χωρίς κέλυφος)
– 2 κ.σ. ελαιόλαδο
– 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
– 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
– 400 γρ. ντομάτες κονκασέ ή τριμμένες φρέσκες ντομάτες
– 1/2 φλ. λευκό κρασί (προαιρετικά)
– 1/2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
– 1/2 κ.γ. ρίγανη ή θυμάρι
– Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
– 1/4 κ.γ. μπούκοβο (προαιρετικά, για μια πικάντικη νότα)
– 1/2 φλ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
– Ξύσμα από 1 λεμόνι (προαιρετικά, για φρεσκάδα)
Εκτέλεση
Διατροφικές πληροφορίες (ανά μερίδα)
– Θερμίδες: 420 kcal
– Πρωτεΐνη: 35 γρ.
– Υδατάνθρακες: 50 γρ.
– Φυτικές ίνες: 8 γρ.
– Λιπαρά: 10 γρ.
– Κορεσμένα λιπαρά: 1,5 γρ.
– Νάτριο: 320 mg
ΠΗΓΗ: www.healthstat.gr
Πηγή: www.truelife.gr
