434944 poioi kai giati prepei na trone megalo kai plousio se thermides proino.jpg

Ποιοι και γιατί πρέπει να τρώνε μεγάλο και πλούσιο σε θερμίδες πρωινό Ερευνητές στην Κίνα διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι με καρδιακές παθήσεις είχαν περισσότερες πιθανότητες να αποφύγουν την κατάθλιψη αν έτρωγαν ένα μεγάλο, πλούσιο σε θερμίδες πρωινό.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ασθενείς με καρδιακές παθήσεις «έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, ενώ έχει αποδειχθεί ότι οι διατροφικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση και την ανάπτυξη της κατάθλιψης», σημείωσαν οι ερευνητές του Ιατρικού Πανεπιστημίου Harbin, στην Κίνα.

Σύμφωνα με τους ίδιους, ο χρόνος πρόσληψης θερμίδων «μπορεί να ρυθμίζει τους κιρκαδιανούς ρυθμούς και τον μεταβολισμό». Οι διαταραχές στους κιρκαδιανούς ρυθμούς μπορεί να συμβάλλουν στην κατάθλιψη.

Advertisement

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για σχεδόν 32.000 Αμερικανούς που συμμετείχαν στην Εθνική Έρευνα Υγείας και Διατροφής των ΗΠΑ την περίοδο 2003-2018.

Σχεδόν 3.500 συμμετέχοντες (μέσης ηλικίας 66 ετών) είχαν καρδιοπάθεια και 554 από αυτούς είχαν διαγνωστεί και με κατάθλιψη.

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν πότε και τι έτρωγαν κατά τη διάρκεια μιας τυπικής ημέρας.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι όσοι λάμβαναν τις περισσότερες θερμίδες στο πρωινό (791 θερμίδες κατά μέσο όρο) ήταν 30% λιγότερο επιρρεπείς στην κατάθλιψη, σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν πιο λιτό πρωινό (κατά μέσο όρο 88 θερμίδες).

Όταν μετέφεραν έστω και το 5% των ημερήσιων θερμίδων τους από το δείπνο ή το μεσημεριανό γεύμα στο πρωινό, μείωναν κατά 5% τον κίνδυνο κατάθλιψης.

Τα επίπεδα των θρεπτικών συστατικών -πρωτεΐνες ή υδατάνθρακες, για παράδειγμα- δεν συνδέονταν με τον κίνδυνο κατάθλιψης, διαπίστωσε η μελέτη.

Το συμπέρασμα της μελέτης είναι το εξής: «Το πότε τρώτε είναι εξίσου σημαντικό με το τι τρώτε. Ο χρόνος πρόσληψης των θερμίδων θα πρέπει να συντονίζεται με τις διακυμάνσεις του ρολογιού του σώματος για να μειωθεί ο κίνδυνος κατάθλιψης».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό BMC Medicine.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr


Πηγή: www.truelife.gr



googlenews

Ακολουθήστε το Magazine News  στο Google News



Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώριση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.