6 απλές και πολύ βοηθητικές ασκήσεις κινητικότητας για ασθενείς Πάρκινσον [βίντεο] Ωστόσο, έρευνες δείχνουν ότι η τακτική, στοχευμένη άσκηση μπορεί να επιβραδύνει σημαντικά την εξέλιξη των συμπτωμάτων και να βελτιώσει την κινητικότητα και τη συνολική ποιότητα ζωής.
Διαβάστε επίσης: Πάρκινσον: Τι τεστ υπάρχουν για έγκαιρη διάγνωση
Αυτό το άρθρο περιγράφει τις πιο αποτελεσματικές ασκήσεις για ασθενείς με Πάρκινσον, με οδηγίες βήμα-προς-βήμα και πρακτικές συμβουλές. Είναι σχεδιασμένες για να βοηθήσουν τους ασθενείς και τους φροντιστές να χτίσουν αυτοπεποίθηση και να λειτουργήσουν καλύτερα μέσω της κίνησης.
Advertisement
Γιατί η άσκηση έχει σημασία για τους ασθενείς με Πάρκινσον
Η άσκηση δεν είναι απλά ωφέλιμη μόνο για άτομα με Πάρκινσον, είναι απαραίτητη. Μελέτες δείχνουν ότι η συνεπής σωματική δραστηριότητα:
Σύμφωνα με την American Parkinson Disease Association (APDA), τα άτομα με Πάρκινσον θα πρέπει να στοχεύουν σε τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα την εβδομάδα.
Οι καλύτερες ασκήσεις για άτομα με Πάρκινσον: Οδηγίες… βήμα-προς-βήμα
Μια ολοκληρωμένη ρουτίνα άσκησης για άτομα με Πάρκινσον περιλαμβάνει έναν συνδυασμό ασκήσεων αερόβιας, ενδυνάμωσης, ισορροπίας, ευλυγισίας και μυαλού-σώματος εκγύμνασης. Ακολουθεί μια ανάλυση κάθε κατηγορίας με πρακτικά παραδείγματα.
Αερόβιες ασκήσεις
Υποστηρίζουν την καρδιαγγειακή υγεία και αντοχή.
1. Ζωηρό περπάτημα (20–30 λεπτά)
Συμβουλή: Περπατήστε παρέα με έναν φίλο εάν έχετε ζητήματα ισορροπίας.
2. Στατική ποδηλασία (15–20 λεπτά)
Ασκήσεις ενδυνάμωσης
Βοηθούν στη βελτίωση του μυϊκού τόνου και στην ευκολία κίνησης.
3. Ανύψωση ποδιών από καθιστή θέση
4. Επιτοίχια Push-Ups
Ασκήσεις ισορροπίας και ευελιξίας
Μειώνουν τον κίνδυνο πτώσεων και βελτιώνουν τον συντονισμό.
5. Βάδιση με πάτημα από τη φτέρνα προς τα δάχτυλα
6. Συστροφή κορμού από καθιστή θέση
Ασκήσεις για Πάρκινσον: Συμβουλές ασφάλειας
Συχνές Ερωτήσεις
Μπορεί η άσκηση να καθυστερήσει την εξέλιξη της νόσου του Πάρκινσον;
Ναι, μελέτες δείχνουν ότι η συνεπής σωματική δραστηριότητα -ειδικά η αερόβια άσκηση και οι ασκήσεις ισορροπίας- μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη των κινητικών συμπτωμάτων, να βελτιώσει τη διάθεση και να ενισχύσει τη νευροπλαστικότητα.
Πώς μπορώ να ασκηθώ εάν ήδη έχω περιορισμένη κινητικότητα λόγω Πάρκινσον;
Οι ασκήσεις σε καθιστή θέση, η γιόγκα σε καρέκλα και η υδροθεραπεία είναι ασφαλείς και αποτελεσματικοί τρόποι, για να παραμείνετε δραστήριοι έστω και με ήδη περιορισμένη κινητικότητα.
Σύνοψη
Η άσκηση είναι ένα από τα πιο ισχυρά διαθέσιμα εργαλεία για άτομα που ζουν με τη νόσο του Πάρκινσον. Η σωστή ρουτίνα ασκήσεων μπορεί να βελτιώσει όχι μόνο την κινητικότητα και την ισορροπία, αλλά και την αυτοπεποίθηση και την ανεξαρτησία σας.
Το κλειδί είναι να ξεκινήσετε από εκεί που είστε, να χτίσετε σταδιακά και να παραμείνετε συνεπείς. Και πάντα να συνεργάζεστε με τον γιατρό και τον φυσιοθεραπευτή σας, για να εξατομικεύσετε το σχέδιό σας και να διασφαλίσετε την ασφάλεια στην εκτέλεση των ασκήσεων.
Πηγές:
apdaparkinson.org
healthline.com
parkinson.org
ncbi.nlm.nih.gov
apdaparkinson.org
ΠΗΓΗ: www.onmed.gr
Πηγή: www.truelife.gr
