20240610 66675f47009f0.jpg

Πόσο συχνά ξυπνάς με φαγούρα, μικροαμυχές και κάψιμο στα μάτια; Γνωρίζεις ότι για όλα αυτά οφείλεται τα ακάρεα των βλεφαρίδων;

Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν μικροσκοπικά πλάσματα με οκτώ πόδια που ζουν στις βλεφαρίδες σου. Αλλά μην τρομάζεις – σχεδόν κάθε ανθρώπινη βλεφαρίδα περιέχει  ακάρεα (Demodex). Παρά τη γενικά αβλαβή φύση τους, αυτά μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν φαγούρα, πόνο και ερυθρότητα στα βλέφαρά σου.

Πόσο συχνά εμφανίζονται τα ακάρεα βλεφαρίδων;

Είναι σύνηθες να υπάρχουν ακάρεα βλεφαρίδων. Η πλειοψηφία των ηλικιωμένων και των παιδιών, και σχεδόν οι μισοί ενήλικες τα έχουν. Υπάρχουν πολλά ακάρεα που συνδέονται σε κάθε βλεφαρίδα. Προβλήματα μπορεί να προκύψουν, ωστόσο, εάν εμφανιστεί προσβολή από ακάρεα στις βλεφαρίδες ή εάν ένα άτομο είναι αλλεργικό στα ακάρεα.

Γενικά, τα ακάρεα των βλεφαρίδων δεν προκαλούν προβλήματα και δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι. Η σχέση των ακάρεων είναι συμβιωτική, καθώς καθαρίζουν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και την υπερβολική λιπαρότητα από το πρόσωπό σου, ενώ παρέχοντάς τους έναν χώρο για να ζήσουν και να τραφούν.

Advertisement

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης των ακάρεων

  • Φλεγμονές βλεφάρων
  • Υπερκόπωση από Η/Υ
  • Ροδόχρους ακμή
  • Οργανικές ύλες και προϊόντα μακιγιάζ

Πώς μπορείς να καταλάβεις εάν είναι ακάρεα βλεφαρίδων;

Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα είναι η φαγούρα στο φρύδια ή στα βλέφαρα το πρωί. Όταν τα ακάρεα εισέρχονται στο θύλακα των βλεφαρίδων, ερεθίζουν το μάτι.

Μια διαυγής ή κιτρινωπή ουσία παράγεται συχνά γύρω από τη βάση των βλεφαρίδων. Καθώς τρυπώνουν στους θύλακες των τριχών, ανακατεύουν το σμήγμα και την πιτυρίδα, προκαλώντας αλλεργική αντίδραση, παρόμοια με το πρήξιμο και τον κνησμό που προκαλείται από ένα τσίμπημα κουνουπιού.

Είναι επίσης πιθανό τα ακάρεα να προκαλέσουν ξηροφθαλμία. Οι μεϊβομιανοί αδένες που παράγουν έλαιο στα βλέφαρα μπορεί να επηρεαστούν από τα ακάρεα βλεφαρίδων. Η απουσία έλαιου στα δάκρυα εμποδίζει τα δάκρυα να λιπάνουν σωστά το μάτι, κάτι που προκαλεί κόκκινα μάτια, που καίνε.

Advertisement

Οι φλεγμονώδεις ή φραγμένοι αδένες μπορεί να προκαλέσουν κόκκινα οιδήματα. Ένα άτομο που πάσχει από αυτή την πάθηση μπορεί να πονάει και να έχει πρόβλημα με την όραση ή να βλέπει θολά. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί δακρύρροια.

Πώς να τα αντιμετωπίσεις

Κάνε απαλό μασάζ στα βλέφαρα και στις βλεφαρίδες με κάποιο ειδικό καθαριστικό αφρό που περιέχει έλαιο τεϊόδεντρου, που θα βρεις στα φαρμακεία.

Βάζε ζεστές κομπρέσες: Βρέξε μία καθαρή πετσέτα ή μια αποστειρωμένη γάζα σε ζεστό νερό. Τοποθέτησέ την σε κλειστά μάτια για τουλάχιστον 10 λεπτά. Αυτό βοηθά ώστε να μαλακώσουν οι νιφάδες που κολλάνε γύρω από τις βλεφαρίδες και να παραμένουν οι μεϊβομιανοί αδένες στη βάση των βλεφαρίδων ανοιχτοί.

Πέταξε τα παλιά μαξιλάρια και πλένε μαξιλαροθήκες και σεντόνια σε υψηλές θερμοκρασίες.

Διατήρησε τα βλέφαρά σου καθαρά. Εκτός από αυτό, η άσκηση και ο επαρκής ύπνος είναι απαραίτητα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού ενάντια σε αυτά τα φυσικά παράσιτα.

Βάλε οφθαλμικές σταγόνες: Τα τεχνητά δάκρυα, οι οφθαλμικές σταγόνες με κορτιζόνη ή αντιβιοτικό που θα σου γράψει ο οφθαλμίατρος μπορεί επίσης να μειώσουν την ερυθρότητα, το πρήξιμο και την ξηρότητα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η μόλυνση από ακάρεα βλεφαρίδων αντιμετωπίζονται εύκολα. Ωστόσο, μπορεί να επανεμφανιστούν εντός ενός έτους μετά τη διακοπή της θεραπείας. Σε κάθε περίπτωση συμβουλεύσου τον οφθαλμίατρό σου.

ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr


Πηγή: www.truelife.grgooglenews

Ακολουθήστε το Magazine News  στο Google News