20240202 65bc89a6f3138.jpg

Η πιθανότητα να εμφανιστεί πλαστικό στο ψωμί του τοστ έχει σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές της Ισπανίας.

Ο Ισπανικός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Τροφίμων και τη Διατροφή (AESAN) έχει σημάνει συναγερμό μετά από ενημέρωση για την πιθανή παρουσία πλαστικών θραυσμάτων στο προϊόν παραδοσιακού ψωμιού 100% ολικής αλέσεως Dextrin της μάρκας Santiveri. Η σύσταση του Υπουργείου Υγείας προς τα άτομα που έχουν στα σπίτια τους συσκευασίες του προϊόντος που περιλαμβάνεται σε αυτόν τον συναγερμό είναι να απέχουν από την κατανάλωσή του.

Η πληροφορία έφτασε στον Ισπανικό Οργανισμό Ασφάλειας Τροφίμων και Διατροφής μέσω του Συντονισμένου Συστήματος Ταχείας Ανταλλαγής Πληροφοριών και από ειδοποίηση που απέστειλαν οι υγειονομικές αρχές της Κοινότητας της Μαδρίτης.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, το προϊόν έχει διανεμηθεί σε όλη την εθνική επικράτεια. Η σύσταση προς τα άτομα που έχουν στα σπίτια τους το προϊόν που επηρεάζεται από αυτόν τον συναγερμό είναι να απέχουν από την κατανάλωσή του, ενώ ταυτόχρονα έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες αρχές των αυτόνομων κοινοτήτων, ώστε να επαληθεύσουν την απόσυρση των επηρεαζόμενων προϊόντων από τα κανάλια εμπορίας.

Advertisement

Η ενημέρωση ήταν αποτέλεσμα αυτοελέγχου της ίδιας της εταιρείας, η οποία γνωστοποίησε το περιστατικό στις αρμόδιες αρχές, σύμφωνα με τη νομοθεσία και προκειμένου να μην διατεθούν μη ασφαλή τρόφιμα στον πληθυσμό.

Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, αυτό το ψωμί είναι κατάλληλο για άτομα που θέλουν να φροντίσουν τον εαυτό τους χωρίς να σταματήσουν να τρώνε ψωμί. Είναι φτιαγμένο από 100% αλεύρι ολικής άλεσης, χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά και με μακρά διαδικασία ζύμωσης.

Τι να κάνετε αν βρείτε πλαστικό στο ψωμί του τοστ

Αν και δεν είναι γνωστές πολλές λεπτομέρειες σχετικά με το πώς τα κομμάτια του πλαστικού βρέθηκαν στο συγκεκριμένο ψωμί, είναι σύνηθες σε τέτοιου είδους συναγερμούς για φυσικές προσμίξεις να προκαλούνται από κάποιο περιστατικό κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παραγωγής, για παράδειγμα, από τη θραύση ενός μηχανήματος, σύμφωνα με τον Miguel Ángel Lurueña, πτυχιούχο Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Λεόν και γεωργικό μηχανικό και διδάκτορα του Πανεπιστημίου της Σαλαμάνκα.

Advertisement

Τραυματισμοί στο στόμα ή στον εντερικό σωλήνα.

Η συνέπεια αυτού του είδους των καταστάσεων είναι ένας φυσικός κίνδυνος που μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς στο στόμα ή στον εντερικό σωλήνα, για παράδειγμα. Η παρουσία τεμαχίων πλαστικού σε αυτού του είδους τις καταστάσεις δεν πρέπει να συγχέεται με την πλαστική ρύπανση, η οποία απασχολεί έντονα την κοινωνία γενικά και την επιστημονική κοινότητα ειδικότερα, και η οποία οφείλεται στην παρουσία πλαστικών σωματιδίων στο περιβάλλον, ιδίως στη θάλασσα, και τα οποία καταλήγουν στην τροφική αλυσίδα, για παράδειγμα, μέσω των ψαριών, “και για τα οποία δεν είναι ακόμη πολλά γνωστά όσον αφορά τα επίπεδα κινδύνου, τις επιπτώσεις στην υγεία κ.λπ.”, εξηγεί η Lurueña.

Η παρουσία πλαστικών κομματιών, όπως αυτό που προκάλεσε τον πρόσφατο υγειονομικό συναγερμό, αν και εντυπωσιακή, δεν είναι συχνή. Πριν από μερικά χρόνια υπήρξε ένας συναγερμός υψηλού προφίλ αυτού του είδους, ο οποίος οδήγησε στην ανάκληση δημοφιλών σοκολάτας σε 55 χώρες.

Μια πολύ περίεργη και σχεδόν απίθανη περίπτωση συνέβη στην Ισπανία πριν από τρία χρόνια, όταν μια γυναίκα βρήκε ένα ζευγάρι γυαλιά μέσα σε μια σφραγισμένη σακούλα με πατατάκια. Βρήκε την υπόθεση τόσο εκπληκτική που δημοσίευσε στα κοινωνικά της δίκτυα εικόνες από αυτό που της είχε συμβεί, και έτυχε να εμφανιστεί ο ιδιοκτήτης των γυαλιών, ο οποίος τα είχε χάσει. Παρά την ευθυμία που μπορεί να προκαλέσει αυτό το ανέκδοτο, η Lurueña ξεκαθαρίζει ότι πρόκειται για “γκάφα στην ασφάλεια των τροφίμων”.

Η πρόληψη είναι το κλειδί

Τα μέτρα για την αποφυγή τέτοιου είδους καταστάσεων περιλαμβάνουν την πρόληψη, ώστε κανένα μέρος ή αντικείμενο να μην καταλήξει στο τρόφιμο, καθώς και την ανίχνευση, για παράδειγμα, μέσω ανιχνευτών μετάλλων στο τέλος της γραμμής παραγωγής, οι οποίοι απορρίπτουν το τρόφιμο σε περίπτωση ανίχνευσης οποιουδήποτε είδους μόλυνσης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι εύκολο να ανιχνευθούν όλες οι προσμείξεις. “Για παράδειγμα, είναι ευκολότερο να ανιχνευθεί ένα κομμάτι μέταλλο από μια τσίχλα, εξ ου και η σημασία της πρόληψης”, εξηγεί η Lurueña.

Η Beatriz Robles, πτυχιούχος Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής και Διαιτολογίας και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Isabel I, συμφωνεί, επισημαίνοντας ότι στοιχεία όπως τα μέταλλα, τα πλαστικά και το γυαλί, μεταξύ άλλων, μπορούν να εισέλθουν στα τρόφιμα μέσω των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τους ή μέσω των ενεργειών των εργαζομένων που συμμετέχουν στη διαδικασία “για παράδειγμα, αν φορούν αντικείμενα όπως δαχτυλίδια ή σκουλαρίκια που μπορεί να ξεκολλήσουν ή αν κάτι μπορεί να ξεκολλήσει από τον εξοπλισμό και τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται και να πέσει στο τρόφιμο”.

Ο Robles επισημαίνει ότι τα μέταλλα είναι τα πιο εύκολα στοιχεία που ανιχνεύονται στη βιομηχανία τροφίμων, καθώς υπάρχουν ειδικοί ανιχνευτές. Η παρουσία άλλων τύπων επιμολυντών μπορεί να είναι πιο δύσκολο να ανιχνευθεί, αλλά υπάρχει και τεχνολογία για να γίνει αυτό, ώστε να μην φτάσουν ανεπιθύμητα θραύσματα στο τελικό προϊόν, εντοπίζοντας και ενεργώντας στα κρίσιμα σημεία ελέγχου.

“Το πιο σημαντικό είναι τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου, τόσο για τις πρώτες ύλες, τους προμηθευτές και τη συντήρηση του εξοπλισμού, όσο και για τις ορθές πρακτικές και την εκπαίδευση των εργαζομένων”, λέει η Beatriz Robles.

ΠΗΓΗ: www.healthstat.gr

ΠΗΓΗ: www.giatros-in.gr

Πηγή: www.truelife.grgooglenews

Ακολουθήστε το Magazine News  στο Google News