Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, η υπόθεση θα «διαβιβαστεί στην Εισαγγελία του Βερολίνου για νομική αξιολόγηση».
Η γερμανική αστυνομία διεξάγει έρευνα κατά του Roger Waters επειδή φόρεσε μία στολή εμπνευσμένη από τους Ναζί στις δύο συναυλίες του στο Βερολίνο στις 17 και 18 Μαΐου.
Ο Roger Waters, ο οποίος έχει αποτελέσει αντικείμενο διαμάχης λόγω της ανοιχτής αντίθεσής του στο Ισραήλ, εμφανίστηκε με μία στολή που παρέπεμπε στις ναζιστικές δυνάμεις των SS ενώ ερμήνευε το τραγούδι «In The Flesh?» των Pink Floyd.
Ο 79χρονος τραγουδιστής φορούσε μακρύ δερμάτινο μπουφάν, γάντια και ένα κόκκινο περιβραχιόνιο φαινομενικά ναζιστικής έμπνευσης, το οποίο έφερε ένα σύμβολο με σταυρωτά σφυριά αντί για σβάστικα.
Διαφήμιση
Η στολή του Roger Waters παρέπεμπε στον χαρακτήρα του «Pink» του Bob Geldof από το «The Wall», την ταινία του 1982 που βασίστηκε στο ομώνυμο άλμπουμ των Pink Floyd.
Στη Γερμανία είναι παράνομη η χρήση ναζιστικών εικόνων, συμβόλων και χειρονομιών.
«Το Τμήμα Κρατικής Ασφάλειας του Γραφείου Κρατικής Εγκληματολογικής Αστυνομίας του Βερολίνου έχει κινήσει διαδικασία ποινικής έρευνας σχετικά με την υποψία υποκίνησης του πλήθους», σημείωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας του Βερολίνου, Martin Halweg.
«Το περιεχόμενο των ρούχων που φορέθηκαν θεωρείται ικανό να εγκρίνει, να εξυμνήσει ή να δικαιολογήσει τη βίαιη και αυθαίρετη εξουσία του ναζιστικού καθεστώτος κατά τρόπο που προσβάλλει την αξιοπρέπεια των θυμάτων και έτσι διαταράσσει τη δημόσια ειρήνη», συνέχισε.
«Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, η υπόθεση θα διαβιβαστεί στην Εισαγγελία του Βερολίνου για νομική αξιολόγηση», εξήγησε.
Ενώ ο Roger Waters τραγουδούσε στο Mercedes-Benz Arena του Βερολίνου, αιωρούνταν πάνω από το κοινό ένα φουσκωτό γουρούνι καλυμμένο με εταιρικά λογότυπα, εικόνες του Τρίτου Ράιχ και ένα Αστέρι του Δαβίδ – ένα κομμάτι των συναυλιών του από το 2010.
Επιπλέον, η οθόνη πάνω από τον Roger Waters έδειχνε τα ονόματα ανθρώπων για τους οποίους ο τραγουδιστής θεωρεί ότι δολοφονήθηκαν από κυβερνήσεις.
Μεταξύ αυτών ο George Floyd, η Ιρανή Mahsa Amini που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από την αστυνομία ηθών του Ιράν επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της και η Γερμανίδα ακτιβίστρια κατά των ναζί Sophie Scholl, η οποία αποκεφαλίστηκε με γκιλοτίνα το 1943 αφού καταδικάστηκε για εσχάτη προδοσία επειδή μοίραζε αντιπολεμικά φυλλάδια στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου.
Στην οθόνη εμφανίστηκαν επίσης τα ονόματα της Άννας Φρανκ και της Shireen Abu Akleh, της Παλαιστίνιο-Αμερικανίδας δημοσιογράφου που σκοτώθηκε από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών με Παλαιστίνιους μαχητές τον Μάιο του 2022.
Σύμφωνα με την Jerusalem Post, στην έναρξη της συναυλίας του Roger Waters στο Βερολίνο προβλήθηκε στην οθόνη το εξής μήνυμα: «Καταδικάζω ανεπιφύλακτα τον αντισημιτισμό», με τον τραγουδιστή να αναφέρεται στην αντιπαράθεση που οδήγησε στην αρχική ακύρωση των συναυλιών του στη Γερμανία.
Είναι ενδιαφέρον ότι ο Roger Waters δεν είναι ο πρώτος μεγάλος rock star για τον οποίο διεξάγεται έλεγχος από τις γερμανικές αρχές για τη χρήση εικόνων που σχετίζονται με τους Ναζί.
Το διάσημο λογότυπο των KISS απαγορεύτηκε στη χώρα επειδή τα δύο «S» του ονόματος του συγκροτήματος, που έχουν τη μορφή κεραυνών, μοιάζουν με το σήμα των SS.
«Σίγουρα δεν είχα ποτέ την πρόθεση να φλερτάρω με την αντιπαράθεση εις βάρος των θυμάτων της ιστορίας», δήλωσε ο Paul Stanley πολλά χρόνια αργότερα.
Πράγματι, οι KISS έχουν αλλάξει το λογότυπό τους εδώ και δεκαετίες στη Γερμανία για να αποφύγουν τις ανεπιθύμητες συγκρίσεις.
Πηγή: www.hit-channel.com
