440541 pote o mesimerianos ypnos ginetai epikindynos gia tin ygeia.jpg

Πότε ο μεσημεριανός ύπνος γίνεται επικίνδυνος για την υγεία Ένας απογευματινός ύπνος μπορεί να ακούγεται μεν θελκτικός στους μεσήλικες και τους ηλικιωμένους, αλλά μπορεί να έχει υψηλό κόστος.

Οι άνθρωποι που αρέσκονται να παίρνουν έναν υπνάκο μέσα στην ημέρα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, όπως πρόκειται να αναφέρουν ερευνητές σε προσεχή συνάντηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής του Ύπνου (AASM).

«Οι άνθρωποι που κοιμούνταν περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας, είχαν ακανόνιστα μοτίβα ημερήσιου ύπνου ή κοιμούνταν περισσότερο το μεσημέρι και νωρίς το απόγευμα διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο, ακόμη και μετά τη συνεκτίμηση των παραγόντων υγείας και τρόπου ζωής», ανέφερε σε δελτίο Τύπου ο επικεφαλής ερευνητής Chenlu Gao, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη.

Advertisement

Τα ευρήματα θέτουν υπό αμφισβήτηση την όλη έννοια του «power nap».

Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερα από 86.500 άτομα που συμμετείχαν στο μακροπρόθεσμο ερευνητικό πρόγραμμα υγείας UK Biobank.

Αυτοί οι άνθρωποι παρακολουθούσαν τις συνήθειες του ύπνου τους για μια εβδομάδα χρησιμοποιώντας συσκευές στον καρπό και οι ερευνητές συνέκριναν αυτές τις συνήθειες με τα αρχεία θανάτου. Ο μέσος όρος ηλικίας τους ήταν 63 ετών κατά τη στιγμή που παρακολουθούσαν τον ύπνο τους.

Σχεδόν 5.200 άτομα πέθαναν κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης που κράτησε 11 χρόνια, ανέφεραν οι ερευνητές.

Τα αποτελέσματα έδειξαν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου για:

  • Άτομα που είχαν την τάση να κοιμούνται περισσότερο μέσα στην ημέρα.
  • Άτομα των οποίων οι συνήθειες ύπνου αυξομειώνονταν συχνά.
  • Άνθρωποι που κοιμούνταν μεταξύ 11 π.μ. και 3 μ.μ.
  • Αυτή η τελευταία παρατήρηση έρχεται σε αντίθεση με τις οδηγίες της AASM, η οποία ενθαρρύνει τους ενήλικες να περιορίζονται σε «power naps» που δεν ξεπερνούν τα 20 έως 30 λεπτά νωρίς το απόγευμα, σημείωσαν οι ερευνητές.

    Οι υπνάκοι που διαρκούν περισσότερο από μισή ώρα μπορεί να προκαλέσουν υπνηλία που υποβαθμίζει τη δυνητική χρησιμότητα της σιέστας, ανέφεραν οι ερευνητές.

    «Είναι ενδιαφέρον ότι τα δεδομένα που δείχνουν κινδύνους που σχετίζονται με τον υπνάκο το μεσημέρι και νωρίς το απόγευμα έρχονται σε αντίθεση με όσα γνωρίζουμε σήμερα για τον μεσημεριανό ύπνο, οπότε θα μπορούσε να δικαιολογηθεί περαιτέρω έρευνα σχετικά με αυτή τη σύνδεση», ανέφερε ο Gao.

    ΠΗΓΗ: www.iatropedia.gr

    ΠΗΓΗ: www.giatros-in.gr


    Πηγή: www.truelife.gr



    googlenews

    Ακολουθήστε το Magazine News  στο Google News



    Επισκόπηση απορρήτου

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώριση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.