istock 1266119934 1200x800.jpg

Οι κρατικές αρχές στη Ρωσία προσπαθούν να αναχαιτίσουν τον πανικό από την απότομη πτώση του ρουβλίου αυτή την εβδομάδα, με την κεντρική τράπεζα να αναγκάζεται να παρέμβει για να στηρίξει το νόμισμα.

Το ρούβλι αποδυναμώθηκε στα 114 έναντι του δολαρίου χθες (27.11.2024), φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Μάρτιο του 2022, λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας (CBR) αναγκάστηκε να παρέμβει για να στηρίξει το ρούβλι, λέγοντας ότι θα σταματήσει τις αγορές ξένων νομισμάτων στην εγχώρια αγορά συναλλάγματος για το υπόλοιπο του έτους «προκειμένου να μειωθεί η μεταβλητότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών».

Μετά την παρέμβαση, το ρούβλι διαπραγματευόταν στα 110 έναντι του δολαρίου σήμερα το πρωί (28.11.2024).

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ εμφανίστηκε καθησυχαστικός σχετικά με την χθεσινή πτώση, λέγοντας σε έναν δημοσιογράφο ότι δεν θα επηρεάσει τους απλούς Ρώσους επειδή λαμβάνουν τους μισθούς τους σε ρούβλια, αναφέρει το CNBC.

Οι αναλυτές της ρωσικής γεωπολιτικής και μακροοικονομίας λένε ότι η αποδυνάμωση του ρουβλίου δείχνει μια ταχέως επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση για τη Μόσχα.

Περιγράφοντας το ρούβλι ως «σε ελεύθερη πτώση», ο Τίμοθι Ας (Ash Timothy-Garton), στρατηγικός αναλυτής αναδυόμενων αγορών στην BlueBay Asset Management, δήλωσε ότι φαίνεται να υπάρχει μια «κανονική νομισματική κρίση στα σκαριά στη Ρωσία».

«Ένα ασθενέστερο ρούβλι σημαίνει υψηλότερο πληθωρισμό, υψηλότερα επιτόκια πολιτικής της CBR ως απάντηση και χαμηλότερη ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ ως αποτέλεσμα», δήλωσε ο Ας σε σχόλια που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Η κατάρρευση του ρουβλίου αποδίδεται εν μέρει σε μια σειρά νέων αμερικανικών κυρώσεων κατά της ρωσικής Gazprombank που ανακοινώθηκαν από τον Λευκό Οίκο την περασμένη εβδομάδα, καθώς και στην επικεντρωμένη στον πόλεμο εγχώρια οικονομία που έχει ωθήσει τον πληθωρισμό σε εκτόξευση.

Η κεντρική τράπεζα έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια στο 21%, αλλά αυτό δεν έχει μέχρι στιγμής καταφέρει να τιθασεύσει τις ανεξέλεγκτες αυξήσεις των τιμών, με τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται στο 8,5% τον Οκτώβριο, ενώ οι τιμές των βασικών τροφίμων, όπως το βούτυρο και οι πατάτες, έχουν εκτοξευθεί τον τελευταίο χρόνο.

Πηγή: www.newsit.gr



googlenews

Ακολουθήστε το Magazine News  στο Google News