Γιατί είναι τόσο σπάνιες οι λοιμώξεις των νεφρών ενώ η ουρολοίμωξη είναι τόσο συχνή; Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι οι Εξωκυτταρικές Παγίδες των Ουδετερόφιλων (NETs) παίζουν καθοριστικό ρόλο στην προστασία των νεφρών από παθογόνα βακτήρια.
Οι λοιμώξεις στο κατώτερο ουροποιητικό σύστημα σπάνια μεταναστεύουν στα νεφρά, αλλά ο ακριβής μηχανισμός που χρησιμοποιεί το ανθρώπινο σώμα για να διατηρεί τα «δίδυμα όργανα» απαλλαγμένα από ασθένειες παρέμενε ένα ιατρικό μυστήριο, έως τώρα.
Γιατί οι λοιμώξεις των νεφρών είναι σπάνιες
Μια διεπιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Cambridge στην Αγγλία βρήκε απάντηση στο περίπλοκο αυτό ερώτημα μέσα από μια σειρά πειραμάτων. Ο Δρ, Andrew P. Stewart και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν ότι εξαιρετικά εξειδικευμένες βιολογικές δομές που ονομάζονται Εξωκυτταρικές Παγίδες των Ουδετερόφιλων (NETs) είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των νεφρών από λοιμώξεις.
Advertisement
Τα NETs είναι κολλώδεις ιστοί λεπτών ινών που λειτουργούν ως παγίδες. Παγιδεύουν βακτήρια που προσπαθούν να μεταναστεύσουν προς τα πάνω, στα νεφρά, από το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα. Τα NETs προστίθενται σε μια σειρά αντιμικροβιακών δραστηριοτήτων που αναπτύσσει το σώμα για να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις.
Ο ρόλος των NETs στην προστασία του ουροποιητικού συστήματος
Φωτογραφία από Gerd Altmann από το Pixabay Σε άρθρο στο περιοδικό Science Translational Medicine, ο Δρ. Stewart και η ομάδα του παρουσίασαν πειστικά στοιχεία ότι τα κολλώδη, δικτυωτά NETs του ανοσοποιητικού λειτουργούν ως κρίσιμη αντιβακτηριακή άμυνα κατά των λοιμώξεων. Η μελέτη της ομάδας δεν αποκάλυψε απλώς την παρουσία των NETs στο ουροποιητικό σύστημα, αλλά απάντησε και σε ένα ερώτημα στις μελέτες για τις ουρολοιμώξεις που προέκυπτε συνεχώς τα τελευταία χρόνια: Τι προστατεύει τα νεφρά από τα παθογόνα;
«Αυτά τα ευρήματα αναδεικνύουν τον ρόλο της δράσης των NETs στην πρόληψη ανιούσων λοιμώξεων στο ουροποιητικό σύστημα», έγραψε ο Stewart, ο κύριος συγγραφέας της μελέτης. Τόνισε ότι τα NETs εμποδίζουν διάφορα είδη βακτηρίων—όπως E. coli, Enterococcal faecalis, Proteus mirabilis—να μεταναστεύσουν προς τα πάνω, από την ουροδόχο κύστη στα νεφρά. Η μελέτη επικεντρώθηκε κυρίως στα E. coli, τα πιο συνηθισμένα βακτήρια που προκαλούν ουρολοιμώξεις.
Η δράση των NETs ως παγίδες μικροβίων
Η διαδικασία της δράσης των NETs αποτελεί ένα ακόμα θαύμα της ανθρώπινης βιολογίας. Αποκαλύπτει πώς το σώμα, και πιο συγκεκριμένα το ανοσοποιητικό σύστημα, δημιουργεί δομές για να παγιδεύει τα παθογόνα. Ο βασικός παράγοντας στη δράση των NETs είναι τα ουδετερόφιλα, κύτταρα του ανοσοποιητικού, τα οποία έχουν μια μοναδική μορφή κυτταρικού θανάτου.
Καθώς καταρρέουν, τα ουδετερόφιλα απελευθερώνουν το DNA τους, τις ιστόνες και τις πρωτεΐνες τους, αφήνοντας πίσω τους μια δικτυωτή δομή, μια «παγίδα». Το E. coli και άλλα βακτήρια παγιδεύονται όπως τα έντομα σε έναν ιστό αράχνης. Η δράση των NETs δεν είναι σπάνια, καθώς τα NETs ανιχνεύονται στα ούρα υγιών ανθρώπων, όπως επιβεβαίωσαν ο Dr Stewart και οι συνεργάτες του.
Για να φανταστείτε πώς μοιάζει ένα NET, σκεφτείτε έναν ιστό αράχνης -τον πιο παχύ, πυκνά υφασμένο τύπο που βρίσκει κανείς στις σοφίτες. Τα NETs δημιουργούνται από τα ουδετερόφιλα, κύρια κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Η βασική διαφορά μεταξύ ενός ιστού αράχνης και ενός NET είναι η κλίμακα. Οι ιστοί των αραχνών είναι μεγάλοι και ορατοί με γυμνό μάτι, ενώ ένα NET είναι απειροελάχιστο και απαιτεί ισχυρό μικροσκόπιο.
NETs: Πώς αλλάζουν την κατανόησή μας για την ουρολοίμωξη
Για να είμαστε σαφείς, τα NETs δεν εμποδίζουν τις ουρολοιμώξεις από το να συμβούν, αλλά τις εμποδίζουν από το να εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του ουροποιητικού συστήματος, όπως έδειξε η έρευνα της ομάδας του Cambridge.
Πράγματι, η βακτηριακή εισβολή στο κατώτερο ουροποιητικό σύστημα είναι εξαιρετικά συχνή, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που εκτιμά ότι επηρεάζονται εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως κάθε χρόνο. Συνήθως, οι ουρολοιμώξεις περιορίζονται στην ουροδόχο κύστη, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις, οι μικροοργανισμοί καταφέρνουν να ξεπεράσουν τις άμυνες του σώματος, μεταναστεύοντας στο ουροποιητικό σύστημα και στα νεφρά.
Μόλις μολυνθούν, οι νεφροί είναι ευάλωτοι σε σοβαρές επιπλοκές. Ωστόσο, η σπανιότητα αυτών των περιπτώσεων, όπως διαπίστωσε η ομάδα του Cambridge, δείχνει ότι το σώμα έχει αντιμικροβιακές στρατηγικές—με τη δράση των NETs να είναι καθοριστική—που βοηθούν στον περιορισμό των βακτηρίων στην ουροδόχο κύστη, κρατώντας τα νεφρά απαλλαγμένους από λοιμώξεις.
Στο πλαίσιο της μελέτης, η ομάδα του Cambridge ανέλυσε δείγματα ούρων από 15 υγιή άτομα. Οι επιστήμονες βρήκαν ότι μία βιολογική οντότητα ξεχώριζε σε κάθε δείγμα—η παρουσία των NETs. Αυτές οι δομές αλληλεπιδρούσαν με μια πρωτεΐνη που ονομάζεται ουρομοδουλίνη, η οποία βοηθούσε στον σχηματισμό μεγάλων ιστών που παγίδευαν τα παθογόνα βακτήρια.
Οι συγγραφείς επιβεβαίωσαν αυτά τα ευρήματα σε ποντίκια με ουρολοίμωξη που προκλήθηκε από E. coli. Ο Dr Stewart και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι η διακοπή του σχηματισμού NETs επέτρεπε στα βακτήρια να εισβάλλουν στα νεφρά. «Εντοπίσαμε εξωκυτταρικές παγίδες των ουδετερόφιλων στα ούρα υγιών ανθρώπων, που παρέχουν μια στρατηγική αντιβακτηριακής άμυνας στο ουροποιητικό σύστημα», δήλωσε ο Stewart.
Η ανακάλυψη των NETs ως φυσική άμυνα του σώματος κατά των λοιμώξεων αποτελεί σημαντικό βήμα στην κατανόηση των ουρολοιμώξεων. Η δράση τους αναδεικνύει την πολυπλοκότητα του ανοσοποιητικού συστήματος και μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα πώς προστατεύονται οι νεφροί από σοβαρές επιπλοκές.
ΠΗΓΗ: www.oloygeia.gr
Πηγή: www.truelife.gr