Διεθνές ενδιαφέρον έχει μία υπόθεση που εξελίσσεται στην Κύπρο. Αφορά την ανάκληση «χρυσών» διαβατηρίων από οκτώ πρόσωπα, από τα οποία ξεχωρίζει ο Ουκρανός ολιγάρχης Ιγκόρ Κολομόισκι, άλλοτε σύμμαχος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Σε βάρος του ολιγάρχη Ιγκόρ Κολομόισκι, πρώην στενού συνεργάτη του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ασκήθηκαν αρκετές κατηγορίες, ενώ, ταυτόχρονα, χάνει την Κυπριακή Υπηκοότητα, σύμφωνα με απόφαση που λήφθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου και επικυρώθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου από το Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης της Κύπρου.
Ο Κολομόισκι ένας από τους πιο πλούσιους και επιφανείς ανθρώπους – άλλοτε σύμμαχος του Ζελένσκι στην Ουκρανία – κατηγορείται σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», για φοροδιαφυγή και υπεξαίρεση εκατομμυρίων, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει κατηγορίες εμπλοκής σε συμβόλαιο θανάτου, κατηγορία για την οποία τελεί υπό κράτηση.
Διεθνείς κατηγορίες σε βάρος του Κολομόισκι
1. Κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος και απάτη ύψους 130,5 εκ. δολαρίων το διάστημα 2013 -20.
2. Υπεξαίρεση 250 εκ. δολαρίων από την «Privatbank».
3. Απαγορεύτηκε η είσοδός του στις ΗΠΑ από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, λόγω ανάμειξης του σε υποθέσεις διαφθοράς.
4. Χρησιμοποίηση από τον ίδιο παραρτήματος της Privatbank, στην Κύπρο για ξέπλυμα χρήματος.
Εκτός από την κυπριακή υπηκοότητα που είχε αποκτήσει μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος το 2010, διατηρεί παράλληλα από το 1995 και την ισραηλινή υπηκοότητα, ενώ διαθέτει και την ουκρανική.
Οι υπόλοιποι επτά που «έχασαν» τα «χρυσά» διαβατήρια
Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», το παζλ των νέων ανακλήσεων Κυπριακών διαβατηρίων στη βάση του επενδυτικού προγράμματος συμπληρώνουν άλλα επτά πρόσωπα.
Πρόκειται για επενδυτές και μελών δύο συνολικά οικογενειών.
Του Αιγύπτιου Μοχάμεντ Αμπντελραχμάν Μοχάμεντ Σαλέμ, της συζύγου και ενός παιδιού του, και του Μαξίμ Ζαχαρτσένκο, της συζύγου και των δύο παιδιών του.
O Αιγύπτιος και η οικογένεια του πολιτογραφήθηκαν το 2018.
Με βάση τα στοιχεία, μεταξύ άλλων, διαπιστώθηκε ότι ο επενδυτής είχε εμβάσει το πλήρες αντίτιμο της αγοράς διαμερίσματος στη Λεμεσό ύψους 2 εκατ. ευρώ, ωστόσο στη συνέχεια ο πωλητής του ακινήτου τού επέστρεψε ποσό ύψους 1.000.050 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς του, που διατηρεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Στην περίπτωση του Μαξίμ Ζαχαρτσένκο και μελών της οικογένειάς του διαπιστώθηκε ότι μετά την απόκτηση της υπηκοότητας το 2015, καταγράφηκε εναντίον του αστικής φύσης υπόθεση στις ΗΠΑ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας το δικαστήριο είχε εκδώσει διάταγμα «παγώματος» των περιουσιακών του στοιχείων.
Το 2019 το πρωτοβάθμιο δικαστήριο του Νιου Τζέρσι αποφάσισε να επιβάλει στον Ζαχαρτσένκο και την εταιρεία του χρηματικές ποινές άνω των 32 εκατ. δολαρίων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», η ενέργειά του να αποκρύψει τη σε βάρος του αστική υπόθεση και την έκδοση του διατάγματος «παγώματος» περιουσιακών στοιχείων, ενδέχεται να καταδεικνύουν ότι το πιστοποιητικό πολιτογράφησης αποκτήθηκε δολίως.
πληροφορίες από εφημερίδα «Φιλελεύθερος»
Πηγή: www.newsit.gr