polixronopoulos anthropos.jpg

Μετά την αποκάλυψη ότι ο ιδρυτής του «Άλλου Ανθρώπου», Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, ερευνάται για απάτη 600.000 ευρώ, πρώην εθελοντές της κοινωνικής κουζίνας προχωρούν σε αποκαλύψεις για τις δωρεές και τη διαδρομή των χρημάτων. 

Το μεγάλο ερώτημα είναι πού πήγαιναν τα χρήματα που μαζεύονταν για τις δωρεές στον «Άλλον Άνθρωπο» είτε σε κουμπαράδες, είτε σε τραπεζικούς λογαριασμούς, είτε χέρι με χέρι. Ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος ζητούσε σε τακτά χρονικά διαστήματα χρήματα μέσω των social media για το ρεύμα, το νερό και το ενοίκιο του «Άλλου Ανθρώπου».

Χρήματα ζητούσε μέχρι και για το σέρβις του μαύρου τζιπ που πάλι ιδιώτες του είχαν χαρίσει. Όλα αυτά τα λεφτά έμπαιναν στον προσωπικό λογαριασμό της μητέρας και του γαμπρού του.

Χρήματα όμως σε αυτές τις 17 κουζίνες δεν έστελνε ποτέ ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, όπως αποκάλυψε πρώην εθελόντρια του «Άλλου Ανθρώπου» στην εκπομπή «Live News» του Νίκου Ευαγγελάτου. «Σιγά – σιγά οι κουζίνες αυτές έγιναν αυτοδιαχειριζόμενες, εκεί δεν μαζεύουν χρήματα».

Με τα έξοδα του φαγητού λοιπόν, να καλύπτονται σε μεγάλο βαθμό από τις προσφορές των ανθρώπων σε είδος, το ερώτημα παραμένει για το 1 εκατομμύριο ευρώ που βρέθηκε στους τέσσερις λογαριασμούς που ελέγχονται, με τα μισά να καταλήγουν σε στοιχηματικούς λογαριασμούς, σύμφωνα πάντα με την έρευνα της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος.

Πρώην εθελοντής στην κοινωνική κουζίνα μίλησε στο MEGA για χρήματα σε κουτιά που εξαφανίζονταν και για τη δωρεά 140 χιλιάδων δολαρίων από Ελληνοαμερικανό, η οποία έκανε φτερά.

«Ήρθε ένας Ελληνοαμερικανός, ο οποίος ο άνθρωπος έκανε μία δωρεά 140.000 ευρώ. Εγώ βρισκόμουν εκεί πέρα, για να μου δίνουν τρόφιμα και έπρεπε να κάνω τον εθελοντή εκεί. Του είπα το πρόβλημα μου, ότι αντιμετωπίζω έξωση και μου λέει “μην αγχώνεσαι τα χρήματα που έχουν μεταφερθεί στον «άλλο άνθρωπο» είναι καθαρά για τους λογαριασμούς απλήρωτων ενοικίων και απλήρωτους λογαριασμούς ΔΕΗ και νερό”. Μόλις έφυγε ο άνθρωπος και ρώτησα τον κύριο Πολυχρονόπουλο, απάντησε ότι δεν υπάρχουν χρήματα και το καλό για εμένα θα είναι να σηκωθώ να φύγω από την κοινωνική κουζίνα».

Πολλές φορές τα κουτιά των εράνων «έκαναν φτερά», θα πουν άνθρωποι που βοηθούσαν στο κοινωνικό έργο.

«Είχαν κουτιά του άλλου ανθρώπου και τα γέμιζαν καθημερινά με λεφτά, αλλά ποτέ δεν δηλώνονταν. Κανένας δεν ήξερε το ποσό που ήταν μέσα το κάθε κουτί. Έπαιρνε τα χαρτονομίσματα και τα ψιλά τα έδινε στους εθελοντές».

Ένας άλλος πρώην εθελοντής λέει πως το μεγαλύτερο ποσοστό τροφίμων από τις αποθήκες πωλούνταν στο εξωτερικό και σε πακιστανικά καταστήματα τροφίμων.

«Τα καλά πράγματα πήγαιναν στην Κεραμικού και έφευγαν για ένα Αυστριακό που του έστελνε. Έβλεπα η αποθήκη άδειαζε μέσα σε 2-3 ώρες που ήταν 20 τ.μ. και την είχαμε γεμίσει και όταν ρωτούσα, μου έλεγαν πως ήρθαν και τα πήραν ωφελούμενοι. 100% τα έδινε σε κάποιο πακιστανικό μαγαζί, οπότε μπορούσε έτσι να ρευστοποιήσει και τα πράγματα που έρχονταν στην κοινωνική κουζίνα».

Τα γεύματα φτωχά χωρίς κρέας, οι αποθήκες όμως γέμιζαν με τρόφιμα από ευαισθητοποιημένους πολίτες που ήθελαν να βοηθήσουν.

«Πάνω από 100-150 σακούλες με κρέατα, τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία τα έφερνε ο κόσμος και άφηνε για να μαγειρεύουμε ρύζια, μακαρόνια, ό,τι δεν περιείχε κρέας μέσα. (Το κρέας) μένει σε καταψύκτες που έχουν μέσα στην κοινωνική κουζίνα και το μοιράζονται σιγά σιγά σταδιακά άτομα του οικογενειακού του κύκλου. Αμφιβάλλω αν έχουν αγοράσει πότε κρέας».

Όταν οι εθελοντές έβλεπαν πράγματα περίεργα τότε ή απομακρύνονταν ή δέχονταν απειλές, όπως λένε στο MEGA.

«Όταν ήρθα απέναντι σε αυτό το κομμάτι, μου είπαν ότι θα μου σπάσουν τα πόδια, με απείλησαν και επειδή εγώ έχω παιδιά ο φόβος μου ήταν να μην κάνουν κακό στην δικιά μου οικογένεια».

Ο πρώην εργοδότης του Κώστα Πολυχρονόπουλου μίλησε στο Live News αποκαλύπτοντας πως τον απέλυσε, καθώς διαπίστωσε πως τον έκλεβε.

Πηγή: www.newsit.gr



googlenews

Ακολουθήστε το Magazine News  στο Google News