katemiddleton 4 scaled.jpg

Συναγερμός για επιδημία καρκίνου που χτυπά νέους ανθρώπους κάτω των 50 ετών έχει σημάνει στους επιστήμονες μετά και την διάγνωση σοκ της Κέιτ Μίντλετον.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της DailyMail, οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν την αιτία μιας μυστηριώδους «επιδημίας» καρκίνου, η οποία χτυπά τους κάτω των 50 ετών, μετά και την σοκαριστική ανακοίνωση της Κέιτ Μίντλετον.

Η είδηση πως η πριγκίπισσα της Ουαλίας έχει καρκίνο, έφερε στο προσκήνιο την ανησυχητική τάση που παρατηρείται με κορυφαίους γιατρούς να υποστηρίζουν ότι πρόκειται για παγκόσμιο πρόβλημα.

Παρά την πολυετή έρευνα, οι ερευνητές δεν μπορούν να απαντήσουν με ακρίβεια στο τι κρύβεται πίσω από το πρόβλημα.

Στον απόηχο της ανακοίνωσης της πριγκίπισσας της Ουαλίας, ένας χειρουργός ισχυρίστηκε ότι μπορεί να ευθύνεται ένας παράγοντας που δεν έχει ακόμα ανακαλυφθεί.

Ο καθηγητής Andrew Beggs, ειδικός χειρουργός παχέος εντέρου και ανώτερος κλινικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Birmingham, είπε ότι: «Μπορεί να υπάρχει ένας άγνωστος περιβαλλοντικός παράγοντας που δεν έχουμε ανακαλύψει, παρά την εκτεταμένη έρευνα».

Και πρόσθεσε: «Ο καρκίνος σε νεαρές ηλικίες δεν είναι καθόλου σπάνιος. Διατηρώ μια κλινική για πρώιμο καρκίνο σε ενήλικες και βλέπουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους στα 40 τους να προσβάλλονται από καρκίνο».

Πρόσθεσε ότι άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν επίσης να συμβάλουν στην αύξηση αυτής της τάσης είναι οι καλύτερες μέθοδοι ανίχνευσης καρκίνου, η επίγνωση των συμπτωμάτων και ο καλύτερος έλεγχος γενετικών καταστάσεων που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου.

Σημαντική αύξηση του καρκίνου στους νέους

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, τα δεδομένα στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι ενώ τα ποσοστά καρκίνου έχουν αυξηθεί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, τα κρούσματα αυξήθηκαν πολύ πιο γρήγορα στους νέους.

Σύμφωνα με το βρετανικό Ερευνητικό Κέντρο Καρκίνου, το ποσοστό επίπτωσης μεταξύ των νεότερων Βρετανών (ηλικίας μεταξύ 25-49 ετών) είναι τώρα 162,4 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα κάθε χρόνο. Αυτό είναι 22% υψηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό της δεκαετίας του ’90.

Συγκριτικά, τα ποσοστά για τους άνω των 75 ετών, που αντιπροσωπεύουν περίπου τις μισές περιπτώσεις καρκίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο, αυξήθηκαν μόνο κατά 9% την ίδια περίοδο.
Τα κρούσματα μεταξύ των κάτω των 50 ετών εξακολουθούν να είναι, στατιστικά μιλώντας, σπάνια, και αντιπροσωπεύουν μόνο μία στις 10 περιπτώσεις της νόσου στη Βρετανία.

Ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης και το γεγονός ότι μέχρι στιγμής οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν την αιτία, ανησυχεί τους ειδικούς.

Ο ογκολόγος Δρ Shivan Sivakumar, από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, περιέγραψε την κατάσταση ως «επιδημία».

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Υπάρχει μια επιδημία νέων (κάτω των 50 ετών) που προσβάλλονται από καρκίνο. Είναι άγνωστη η αιτία του γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά βλέπουμε περισσότερους ασθενείς να εμφανίζουν καρκίνο στην κοιλιά».

Ο καθηγητής Karol Sikora, παγκοσμίου φήμης ογκολόγος με πάνω από 40 χρόνια εμπειρίας, είπε στη MailOnline νωρίτερα φέτος ότι οι ειδικοί δεν είχαν ιδέα τι προκαλεί μια «τρομακτική» αύξηση των περιπτώσεων καρκίνου του παγκρέατος, ειδικά μεταξύ νεαρών γυναικών.

Μιλώντας σήμερα, πρόσθεσε ότι οι ειδικοί δεν μπορούν να εξηγήσουν τον λόγο πίσω από την αύξηση του καρκίνου στους νέους.

Ανέφερε ακόμα ότι η αύξηση παρατηρείται εδώ και χρόνια και ότι «Δεν έχει καμία σχέση με τον Covid ή με τα εμβόλια – άρχισε να συμβαίνει πολύ πριν».

«Πιστεύω ότι πιθανότατα οφείλεται σε αλλαγές στον τρόπο ζωής -παχυσαρκία, λιπαρή διατροφή, καθιστική ζωή, όλη την ημέρα στο γραφείο και φυσικά καλύτερα διαγνωστικά τεστ».

Φαίνεται επίσης ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ των φύλων στα ποσοστά καρκίνου μεταξύ των νέων.

Τα στοιχεία του Βρετανικού Ερευνητικού Κέντρου Καρκίνου δείχνουν ότι οι γυναίκες στις αρχές της δεκαετίας των 40, όπως η Κέιτ Μίντλετον, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο σε σχέση με έναν άνδρα της ίδιας ηλικίας.

Η Βρετανία δεν είναι ακραία όσον αφορά την αύξηση των ποσοστών καρκίνου μεταξύ των νέων, με παρόμοια ποσοστά να παρατηρούνται σε όλο τον κόσμο, σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα.

Οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε κόκκινο κρέας και χαμηλές σε φρούτα, καθώς και η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα αποτελούν κύριους παράγοντες κινδύνου.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal πέρυσι διαπίστωσε ότι οι περιπτώσεις πρώιμης εμφάνισης καρκίνου αυξήθηκαν συνολικά παγκοσμίως κατά 79% μεταξύ 1990 και 2019.

Οι ειδικοί προέβλεψαν επίσης ότι τα κρούσματα καρκίνου στους νέους θα αυξηθούν περαιτέρω, κατά 31% επιπλέον έως το 2030.

Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνουν ότι η Αυστραλία είχε τον υψηλότερο αριθμό πρώιμων διαγνώσεων καρκίνου στον κόσμο, με 135 κρούσματα ανά 100.000 άτομα το 2022.

Στο ίδιο δημοσίευμα της Daily Mail υπάρχει διαδραστικός χάρτης που αποτυπώνει τι συμβαίνει σε όλο τον κόσμο με τον καρκίνο σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών.

Η Νέα Ζηλανδία έρχεται δεύτερη, με 119 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα στους νέους, ακολουθεί η Πορτογαλία με 89,3 περιπτώσεις ενώ στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Κύπρος, με 88,6 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα.

Συγκριτικά, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ ήταν πολύ χαμηλότερα αλλά εξακολουθούν να είναι ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη, έρχονται στην 28η και 6η θέση, αντίστοιχα.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, πάντα σύμφωνα με τον χάρτη της Daily Mail, ανιχνεύονται 61,9 περιπτώσεις καρκίνου ανά 100.000 άτομα κάτω των 50 ετών.

Πάνω από 375.000 περιπτώσεις καρκίνου ανιχνεύονται κάθε χρόνο στη Βρετανία, που ισοδυναμεί με 1.000 κάθε μέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Ο καρκίνο του μαστού, του προστάτη, του πνεύμονα και του εντέρου αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των νέων διαγνώσεων καρκίνου.

Πληροφορίες από Dailymail 

Πηγή: www.newsit.grgooglenews

Ακολουθήστε το Magazine News  στο Google News