beirut libanon scaled.jpg

Επίλεκτες δυνάμεις του Ισραήλ βρίσκονται εδώ και τουλάχιστον 24 ώρες σε εδάφη του Λιβάνου και επιχειρούν να «καθαρίσουν» τα προπύργια της Χεζμπολάχ.

Έναν χρόνο τώρα η Χεζμπολάχ πραγματοποιούσε σχεδόν καθημερινά διασυνοριακές επιθέσεις στο Ισραήλ με τον Λίβανο, μία χώρα – όμηρο της τρομοκρατικής οργάνωσης που υποστηρίζεται από το Ιράν, που μοιάζει να παρασύρθηκε σε μια σύγκρουση που δεν είχε επιλέξει ποτέ να δώσει.

Κράτος εν κράτει, μία δύναμη πολύ ισχυρότερη από τον λιβανέζικο στρατό κι ένα πολιτικό κίνημα με εκπροσώπηση στο κοινοβούλιο και μεγάλη κοινωνική επιρροή, η Χεζμπολάχ μοιάζει με «Λερναία Ύδρα» που κάθε φορά που της κόβεις ένα κεφάλι, φυτρώνουν πολλά. 

Μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα σε αεροπορικές επιδρομές στη Βηρυτό την περασμένη εβδομάδα, το Ισραήλ δήλωσε ότι προετοιμάζεται για μια πλήρη εισβολή στο Λίβανο. Το ‘ πε και το ‘κανε.

Κι αυτή δεν είναι πρώτη φορά. Το Ισραήλ, το οποίο έχει εμπλακεί σε συνοριακό πόλεμο με την Χεζμπολάχ στον Λίβανο εδώ και ένα χρόνο παράλληλα με τη σύγκρουση στη Γάζα, έχει μακρά ιστορία στρατιωτικών εισβολών και πολέμων στον Λίβανο.

Αυτές άρχισαν το 1948 όπως επισημαίνει το Reuters, σε μια ιστορική αναδρομή.

1948

Ο Λίβανος πολεμά μαζί με άλλες αραβικές χώρες ενάντια στο εκκολαπτόμενο κράτος του Ισραήλ. Περίπου 100.000 Παλαιστίνιοι που διέφυγαν ή εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους στην Παλαιστίνη, που βρισκόταν υπό βρετανική κυριαρχία κατά τη διάρκεια του πολέμου, φτάνουν στο Λίβανο ως πρόσφυγες. Ο Λίβανος και το Ισραήλ συμφωνούν σε ανακωχή το 1949.

1968

Ισραηλινοί κομάντος καταστρέφουν δώδεκα επιβατικά αεροπλάνα στο αεροδρόμιο της Βηρυτού ως απάντηση σε επίθεση σε ισραηλινό αεροσκάφος από Παλαιστίνιους αντάρτες.

Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) μετακομίζει στο Λίβανο δύο χρόνια αργότερα αφού εκδιώχθηκε από την Ιορδανία, γεγονός που οδηγεί σε περισσότερες διασυνοριακές συγκρούσεις.

1973

Μεταμφιεσμένα μέλη των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων σκοτώνουν τρεις Παλαιστίνιους αντάρτες ηγέτες στη Βηρυτό σε αντίποινα για τη δολοφονία Ισραηλινών αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972.

Οι επιδρομές των Παλαιστινίων ανταρτών στο Ισραήλ και τα ισραηλινά στρατιωτικά αντίποινα σε στόχους στο Λίβανο εντείνονται κατά τη δεκαετία του 1970, οδηγώντας πολλούς Λιβανέζους να εγκαταλείψουν το νότο της χώρας τους και επιδεινώνοντας τις θρησκευτικές εντάσεις στο Λίβανο, όπου ξεκινά εμφύλιος πόλεμος.

1978

Το Ισραήλ εισβάλλει στον νότιο Λίβανο και δημιουργεί μια στενή ζώνη κατοχής σε μια επιχείρηση κατά των Παλαιστινίων ανταρτών μετά από μια επίθεση μαχητών κοντά στο Τελ Αβίβ. Το Ισραήλ υποστηρίζει μια τοπική χριστιανική πολιτοφυλακή που ονομάζεται Στρατός του Νοτίου Λιβάνου (SLA).

1982

Το Ισραήλ εισβάλλει στο Λίβανο μέχρι τη Βηρυτό μετά από επίθεση με πυρά στα σύνορα.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι μαχητές απομακρύνονται διά θαλάσσης μετά από μια αιματηρή πολιορκία 10 εβδομάδων της λιβανέζικης πρωτεύουσας που περιλάμβανε ισραηλινούς βομβαρδισμούς στο δυτικό τμήμα της Βηρυτού.

Εκατοντάδες άμαχοι στους παλαιστινιακούς προσφυγικούς καταυλισμούς της Σάμπρα και της Σατίλα σφαγιάζονται από χριστιανούς πολιτοφύλακες, στους οποίους επέτρεψαν να εισέλθουν ισραηλινά στρατεύματα, μετά τη δολοφονία του νεοεκλεγέντος μαρωνίτη καθολικού προέδρου του Λιβάνου από παγιδευμένο αυτοκίνητο.

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ιδρύουν τη σιιτική μουσουλμανική ένοπλη ομάδα Χεζμπολάχ στο Λίβανο για να αντιμετωπίσουν την ισραηλινή εισβολή.

1985

Το Ισραήλ αποσύρεται από τον κεντρικό Λίβανο το 1983, αλλά διατηρεί δυνάμεις στο νότο. Δημιουργεί μια επίσημη ζώνη κατοχής στο νότιο Λίβανο, βάθους περίπου 15 χιλιομέτρων, ελέγχοντας την περιοχή με σύμμαχό του τον SLA (Στρατός του Νοτίου Λιβάνου). Η Χεζμπολάχ διεξάγει ανταρτοπόλεμο κατά των ισραηλινών δυνάμεων.

1993

Το Ισραήλ ξεκινά τον Ιούλιο την «Επιχείρηση Λογοδοσία» που διήρκησε μια εβδομάδα.

Στόχος είναι να χτυπήσει απευθείας τη Χεζμπολάχ, να δυσκολέψει την ομάδα να χρησιμοποιήσει το νότιο Λίβανο ως βάση για να χτυπήσει το Ισραήλ και να πιέσει τη λιβανέζικη κυβέρνηση να παρέμβει εναντίον της Χεζμπολάχ.

1996

Με τη Χεζμπολάχ να επιτίθεται τακτικά στις ισραηλινές δυνάμεις στο νότο και να εκτοξεύει ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ, το Ισραήλ ξεκινά 17ήμερη επίθεση «Επιχείρηση Σταφύλια της Οργής», η οποία σκοτώνει περισσότερους από 200 ανθρώπους στο Λίβανο,

συμπεριλαμβανομένων 102 που πεθαίνουν όταν το Ισραήλ πλήττει μια βάση του ΟΗΕ κοντά στο χωριό Κάνα του νότιου Λιβάνου.

2000

Το Ισραήλ αποσύρεται από το νότιο Λίβανο, μετά από συνεχείς επιθέσεις της Χεζμπολάχ σε ισραηλινές στρατιωτικές θέσεις στα κατεχόμενα εδάφη, βάζοντας τέλος στην 22χρονη κατοχή.

2006

Τον Ιούλιο, η Χεζμπολάχ διασχίζει τα σύνορα με το Ισραήλ, απαγάγει δύο Ισραηλινούς στρατιώτες και σκοτώνει άλλους, πυροδοτώντας έναν πόλεμο πέντε εβδομάδων με σφοδρά ισραηλινά πλήγματα τόσο σε προπύργια της Χεζμπολάχ όσο και σε εθνικές υποδομές.

Ενώ οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις κινούνται στο νότιο Λίβανο, το μεγαλύτερο μέρος της σύγκρουσης διεξάγεται από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και πυρά ρουκετών της Χεζμπολάχ.

Τελειώνει χωρίς το Ισραήλ να πετύχει τους στρατιωτικούς του στόχους και με τη Χεζμπολάχ να την ανακηρύσσει «θεϊκή νίκη».

Τουλάχιστον 1.200 άνθρωποι στο Λίβανο, κυρίως άμαχοι, και 158 Ισραηλινοί, κυρίως στρατιώτες, σκοτώνονται.

2024

Την 1η Οκτωβρίου, ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι έχει ξεκινήσει «περιορισμένες, τοπικές και στοχευμένες χερσαίες επιδρομές βάσει ακριβών πληροφοριών» εναντίον δυνάμεων της Χεζμπολάχ σε χωριά του νότιου Λιβάνου κοντά στα σύνορα που αποτελούν «άμεση απειλή για τις ισραηλινές κοινότητες στο βόρειο Ισραήλ».

Λέει ότι η αεροπορία και το πυροβολικό υποστηρίζουν τις χερσαίες δυνάμεις με «πλήγματα ακριβείας».

Πηγή: www.newsit.gr



googlenews

Ακολουθήστε το Magazine News  στο Google News