Συχνά σχηματίζεται ως ένα μικρό, κόκκινο εξόγκωμα κοντά στην άκρη του βλεφάρου και μπορεί να προκαλέσει δυσφορία, πρήξιμο και ευαισθησία.
Αυτό το άρθρο εξηγεί πώς αναπτύσσεται το κριθαράκι στο μάτι, τις καλύτερες επιλογές θεραπείας και τι πρέπει να αποφύγετε για να αποτρέψετε την επιδείνωση της κατάστασης.
Πώς σχηματίζεται το κριθαράκι στο μάτι
Το κριθαράκι στο μάτι σχηματίζεται όταν οι αδένες ελαίου στη βάση των βλεφαρίδων ή στο εσωτερικό του βλεφάρου φράσσονται και μολύνονται.
Advertisement
Η λοίμωξη προκαλείται συνήθως από το βακτήριο σταφυλόκοκκου, το οποίο υπάρχει φυσικά στο δέρμα των περισσότερων ανθρώπων. Παράγοντες όπως η κακές πρακτικές προσωπικής υγιεινής, το άγγιγμα των ματιών σας με βρώμικα χέρια ή η χρήση μολυσμένων καλλυντικών προϊόντων αυξάνουν τον σχετικό κίνδυνο.
Το κριθαράκι στο μάτι εμφανίζεται ως ένα μικρό, επώδυνο κόκκινο εξόγκωμα πάνω ή κοντά στο βλέφαρο, που μοιάζει με σπυράκι. Μπορεί επίσης να προκαλέσει πρήξιμο, υγρά μάτια και ευαισθησία στο φως. Στις περισσότερες περιπτώσεις, υποχωρεί από μόνο του μέσα σε μια εβδομάδα, αλλά υπάρχουν αρκετές θεραπείες για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και την επιτάχυνση της ανάρρωσης.
Οι καλύτερες θεραπείες για το κριθαράκι στο μάτι
Για να επιταχύνετε τη διαδικασία επούλωσης και να μειώσετε την ενόχληση, μπορείτε να δοκιμάσετε τις παρακάτω αποτελεσματικές θεραπείες:
1. Ζεστές κομπρέσες
Η εφαρμογή ζεστής κομπρέσας στην πληγείσα περιοχή είναι η πιο κοινή και αποτελεσματική θεραπεία. Η ζεστασιά βοηθά να μαλακώσει το κριθαράκι στο μάτι, επιτρέποντάς του να αποστραγγιστεί φυσικά. Μουλιάστε ένα καθαρό πανί σε ζεστό νερό, στύψτε το και βάλτε το απαλά πάνω στο μάτι για περίπου 10-15 λεπτά. Επαναλάβετε 3-4 φορές την ημέρα.
2. Αλοιφές
Οι αντιβιοτικές αλοιφές χωρίς ιατρική συνταγή, όπως αυτές που περιέχουν ερυθρομυκίνη, μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων που προκαλούν το πρόβλημα. Αυτές οι αλοιφές είναι διαθέσιμες στα φαρμακεία και μπορούν να εφαρμοστούν απευθείας στο κριθαράκι στο μάτι, για τη μείωση της μόλυνσης και της φλεγμονής. Ωστόσο, πάντα να συμβουλεύεστε γιατρό πριν τις εφαρμόσετε, ειδικά εάν τα συμπτώματα επιμένουν.
3. Απαλό μασάζ βλεφάρων
Κάνοντας απαλό μασάζ στο βλέφαρο κοντά -αλλά όχι επάνω- στο σημείο του εξογκώματος μπορεί να αυξήσει τον ρυθμό φυσικής αποστράγγισης. Φροντίστε να πλύνετε καλά τα χέρια σας πριν αγγίξετε την πληγείσα περιοχή, για να αποφύγετε περαιτέρω μόλυνση. Κάντε μασάζ με κυκλικές κινήσεις για λίγα λεπτά, αλλά αποφύγετε την υπερβολική πίεση.
4. Κομπρέσα με χρησιμοποιημένο φακελάκι τσαγιού
Η χρήση ενός ζεστού φακελίσκου τσαγιού -ειδικά μαύρου ή πράσινου τσαγιού- μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της φλεγμονής λόγω των φυσικών αντιβακτηριακών ιδιοτήτων του τσαγιού. Αφού βουτήξετε ένα φακελάκι σε ζεστό νερό, αφήστε το να κρυώσει μέχρι να φτάσει σε απλά ζεστό/χλιαρό επίπεδο και τοποθετήστε το στο κλειστό βλέφαρο για 10-15 λεπτά.
5. Αποφύγετε να πιέσετε ή να σπάσετε το εξόγκωμα
Είναι σημαντικό να αποφύγετε το σφίξιμο ή το σπάσιμο, καθώς αυτό μπορεί να εξαπλώσει την μόλυνση και να την επιδεινώσει. Αφήστε το κριθαράκι στο μάτι να αποστραγγιστεί φυσικά, με τη βοήθεια ζεστών κομπρεσών και άλλων ήπιων θεραπειών.
6. Πρακτικές καλής προσωπικής υγιεινής
Η τήρηση καλής υγιεινής είναι απαραίτητη, για να αποφευχθεί η επιδείνωση ή η εξάπλωση της μόλυνσης. Πλένετε συχνά τα χέρια σας, αποφεύγετε να αγγίζετε τα μάτια σας και διατηρείτε το πρόσωπο και τα βλέφαρά σας καθαρά. Αντικαθιστάτε ή καθαρίζετε τακτικά τα προϊόντα και τα πινέλα μακιγιάζ.
Τι μπορεί να εκτιμηθεί λανθασμένα ως κριθαράκι στο μάτι
Αρκετές οφθαλμικές παθήσεις συχνά συγχέονται με κριθαράκι στο μάτι, όπως:
Διαβάστε επίσης: Ποιος επιθετικός καρκίνος ξεκινάει σαν απλό σπυράκι στο μάτι
Συχνές Ερωτήσεις
“Πόσος χρόνος χρειάζεται για να επουλωθεί το κριθαράκι στο μάτι;”
Συνήθως επουλώνεται από μόνο του μέσα σε 1 έως 2 εβδομάδες. Οι ζεστές κομπρέσες και άλλες θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στην επιτάχυνση της διαδικασίας επούλωσης. Εάν το πρόβλημα επιμένει για περισσότερο από 2 εβδομάδες ή επιδεινωθεί, συμβουλευτείτε γιατρό.
“Μπορώ να φοράω φακούς επαφής αν έχω κριθαράκι στο μάτι;”
Είναι καλύτερο να αποφεύγετε να φοράτε φακούς επαφής, ενώ έχετε λοίμωξη, καθώς οι φακοί μπορεί να ερεθίσουν την πληγείσα περιοχή και να αυξήσουν τον κίνδυνο εξάπλωσης της λοίμωξης. Περιμένετε έως ότου επουλωθεί πλήρως, πριν ξαναβάλετε φακούς επαφής.
“Γιατί βγάζω συχνά κριθαράκι στο μάτι;”
Η αυξημένη συχνότητα μπορεί να οφείλεται σε υποκείμενες παθήσεις, όπως η βλεφαρίτιδα (φλεγμονή των βλεφάρων), κακές πρακτικές προσωπικής υγιεινής ή συχνή χρήση μολυσμένων προϊόντων μακιγιάζ.
“Μπορεί το κριθαράκι να εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του ματιού;”
Ναι, αν δεν αντιμετωπιστεί ή εάν συμπιεστεί, μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο σοβαρή μόλυνση, όπως κυτταρίτιδα του βλεφάρου. Αυτό μπορεί να προκαλέσει οίδημα, ερυθρότητα και πόνο στους γύρω ιστούς.
Σύνοψη
Το κριθαράκι στο μάτι είναι μια κοινή αλλά εύκολα θεραπεύσιμη λοίμωξη. Ακολουθώντας σπιτικές θεραπείες όπως ζεστές κομπρέσες, αλοιφές και καλές πρακτικές προσωπικής υγιεινής, μπορείτε να ανακουφίσετε τα συμπτώματα και να επιταχύνετε την ανάρρωση. Αποφύγετε να πιέζετε το κριθαράκι στο μάτι και εάν δεν επουλωθεί μέσα σε μερικές εβδομάδες, αναζητήστε ιατρική συμβουλή.
Πηγές: stanfordhealthcare.org, healthline.com, pennmedicine.org, clevelandclinic.org, webmd.com
Πηγή: www.truelife.gr