447722 giaourti me meli ti prosferei aftos o syndyasmos stin ygeia sou kai giati axizei na t690aefa59978d.jpg

Γιαούρτι με μέλι: Τι προσφέρει αυτός ο συνδυασμός στην υγεία Ανακάλυψε τα οφέλη του συνδυασμού γιαουρτιού με μέλι για την υγεία σου. Ενίσχυση του ανοσοποιητικού, καλύτερη πέψη και φυσική ενέργεια καθημερινά με έναν απλό και γευστικό τρόπο.

Ο συνδυασμός γιαουρτιού με μέλι δεν είναι μόνο νόστιμος, αλλά και γεμάτος θρεπτικά στοιχεία που βοηθούν την υγεία σου. Το γιαούρτι προσφέρει πρωτεΐνη, προβιοτικά και ασβέστιο για γερά οστά και καλύτερη πέψη, ενώ το μέλι προσφέρει φυσική γλυκύτητα, αντιοξειδωτικά και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Μαζί δημιουργούν ένα υγιεινό σνακ ή πρωινό που γεμίζει ενέργεια, βελτιώνει τη λειτουργία του εντέρου και βοηθά τον οργανισμό να αντιμετωπίσει καθημερινές φλεγμονές. Είναι εύκολο να ενταχθεί στην καθημερινή σου διατροφή και μπορεί να αντικαταστήσει επεξεργασμένα σνακ. Με λίγη προσοχή στην ποσότητα, γίνεται ένα ισχυρό “όπλο” για την ευεξία σου, ενώ η γεύση του ικανοποιεί και τον ουρανίσκο σου.


Το γιαούρτι και το μέλι είναι δύο τροφές, οι οποίες δεν λείπουν από σχεδόν καμία κουζίνα.

Το γιαούρτι περιέχει προβιοτικά που βοηθούν στην καλή υγεία του εντέρου και ενισχύουν την ανοσολογική λειτουργία. Δύο πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η προσθήκη μελιού μπορεί να βοηθήσει αυτά τα ζωντανά βακτήρια να επιβιώσουν περισσότερο στο έντερο.

Η πρώτη μελέτη διαπίστωσε ότι το μέλι τριφυλλιού στο γιαούρτι διατήρησε καλύτερα την προβιοτική επιβίωση κατά τη διάρκεια μιας προσομοιωμένης πεπτικής διαδικασίας σε σύγκριση με το μέλι μηδικής, ή εσπεριδοειδών.

«Αυτός δεν είναι ένας νέος συνδυασμός τροφίμων. Είναι αρκετά συνηθισμένος. Αλλά αυτό που βρήκα συναρπαστικό ήταν ότι μπορεί να υπάρχουν ορισμένα λειτουργικά οφέλη από τον συνδυασμό αυτών των τροφών», δήλωσε στο Verywell η Hannah Holscher, PhD, RD, αναπληρώτρια καθηγήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Illinois Urbana-Champaign και επικεφαλής συγγραφέας των μελετών.

Στη δεύτερη μελέτη, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή με υγιείς ενήλικες για να δουν εάν η κατανάλωση μελιού τριφυλλιού και γιαουρτιού παρέχει ορισμένα οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, δεν βρήκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι αυτός ο συνδυασμός υποστήριζε την γαστρεντερική υγεία, τη γνωστική λειτουργία ή τη διάθεση.

«Προσθέτοντας μέλι στο γιαούρτι, ο αριθμός των προβιοτικών βακτηρίων ήταν ελαφρώς μεγαλύτερος από ό,τι όταν το γιαούρτι καταναλώθηκε χωρίς μέλι. Ωστόσο, η βελτίωση της επιβίωσης των προβιοτικών δεν είχε ως αποτέλεσμα όφελος για την πεπτική υγεία», δήλωσε η Holscher.

Τα οφέλη του γιαουρτιού στην υγεία

Εκτός από τα προβιοτικά, το γιαούρτι είναι επίσης μια καλή πηγή ασβεστίου, πρωτεΐνης, φωσφόρου και βιταμινών Β. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση γιαουρτιού και άλλων προϊόντων γάλακτος που έχουν υποστεί ζύμωση μπορεί να προστατεύσει από καρδιακές παθήσεις, οστεοπόρωση και διαβήτη.

Αν θέλετε τα οφέλη για την υγεία του γιαουρτιού αλλά δεν απολαμβάνετε τη γεύση του, η προσθήκη μιας μικρής ποσότητας μελιού μαζί με φρούτα και ξηρούς καρπούς μπορεί να βοηθήσει. Ωστόσο, η Holscher συμβουλεύει τους καταναλωτές να έχουν κατά νου ότι το μέλι είναι προστιθέμενο σάκχαρο.

Οι Διατροφικές Οδηγίες για τους Αμερικανούς συνιστούν τον περιορισμό των προστιθέμενων σακχάρων σε λιγότερο από 10% της συνολικής ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης. «Μια κουταλιά της σούπας μέλι, έχει περίπου 64 θερμίδες και η συντριπτική πλειοψηφία αυτών είναι ζάχαρη», διευκρίνισε η Holscher. «Ανάλογα με το πόσες θερμίδες χρειάζεστε κάθε μέρα, αυτό θα μπορούσε εύκολα να είναι τουλάχιστον το ένα τρίτο των προστιθέμενων σακχάρων που θα θέλατε να έχετε στη διατροφή σας», πρόσθεσε.

Ασφαλώς, είναι καλύτερο να προσθέτετε μόνοι σας το μέλι αντί να αγοράζετε γιαούρτια με γεύση μελιού, καθώς αυτά τα προϊόντα μπορεί να περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά.

Συμβουλές

  • Προτίμησε φυσικό γιαούρτι χωρίς πρόσθετη ζάχαρη.
  • Χρησιμοποίησε μέλι από αξιόπιστη πηγή, με όσο το δυνατόν λιγότερη επεξεργασία.
  • Πρόσθεσε φρούτα ή ξηρούς καρπούς για περισσότερες βιταμίνες και φυτικές ίνες.
  • Κατανάλωνε μέτριες ποσότητες (1-2 κουταλιές μέλι) για να κρατήσεις τη γλυκύτητα αλλά χωρίς υπερβολές.
  • Απόλαυσέ το καθημερινά ως πρωινό ή σνακ για σταθερή ενέργεια και καλύτερη πέψη.
  • Τώρα που ξέρεις τα οφέλη του γιαουρτιού με μέλι, δοκίμασε να το εντάξεις καθημερινά στη διατροφή σου. Ένας απλός συνδυασμός μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σου, να βελτιώσει την πέψη και να σου δώσει φυσική ενέργεια για όλη την ημέρα. Πρόσθεσε φρούτα ή ξηρούς καρπούς για ακόμα περισσότερα θρεπτικά στοιχεία και κάνε το ένα νόστιμο και υγιεινό σνακ. Με σωστή ποσότητα και καθημερινή συνήθεια, θα δεις μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές στην ευεξία σου και στην ενέργειά σου. Φρόντισε τον οργανισμό σου με απλούς τρόπους και απόλαυσε τα οφέλη που προσφέρει αυτός ο φυσικός συνδυασμός.

    Το άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και βασίζεται σε επιστημονικές πηγές.

    Advertisement

    Σύμφωνα με www.healthstat.gr

    ΠΗΓΗ: www.giatros-in.gr


    Πηγή: www.truelife.gr



    googlenews

    Ακολουθήστε το Magazine News  στο Google News



    Επισκόπηση απορρήτου

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώριση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.