Σε μια αυλή του Τελ Αβίβ, την ώρα που δύει ο ήλιος, για μια στιγμή όλα φαίνονται τόσο φυσιολογικά. Ενα κορίτσι τραβάει μια καρέκλα και κάθεται δίπλα στη μητέρα του ακουμπώντας το χαρτί με τις μπογιές του δίπλα στην κούπα του καφέ της.
Ομως εκείνη έχει μόνο ένα λεπτό να της διαθέσει. Πρέπει να επιστρέψει στο καθήκον της: τη διάσωση του γιου της που είναι όμηρος στη Γάζα.
Ο αδελφός του κοριτσιού είναι ο 24χρονος Μάταν Ζανγκάουκερ, ο οποίος απήχθη μαζί με τη φιλενάδα του από το κιμπούτς όπου έμεναν στη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
Η μητέρα του, η Εϊνάβ, του μίλησε για τελευταία φορά στις 10:08 εκείνο το πρωινό. Της είχε στείλει μηνύματα στο WhatsApp που έλεγαν: «Εισβάλλουν στα σπίτια«, «Σ’αγαπώ”, “Μην κλάψεις» και τέλος «Μπαίνουν μέσα».
Επί δέκα δραματικές ημέρες, καθώς οι αρχές προσπαθούσαν να πάρουν τον έλεγχο εν μέσω του σοκ και του χάους από την επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε 1.200 ανθρώπους, η οικογένεια δεν γνώριζε την τύχη του Μάταν.
Επειτα ήρθε ειδοποίηση από επίσημα χείλη: ο Μάταν ήταν ένας από τους περίπου 250 ανθρώπους που συνελήφθησαν όμηροι στη Γάζα.
Ο χρόνος τότε «πάγωσε» για την Εϊνάβ.
«Για εμένα η απαγωγή έγινε χθες το πρωί. Ο Μάταν είναι ζωντανός αλλά δεν ξέρω αν ο αγώνας μου, ο αγώνας ενάντια στον χρόνο, θα τον φέρει πίσω ζωντανό», λέει. Δεν μπορεί ούτε να φάει ούτε να ξεκουραστεί γνωρίζοντας ότι ο γιος της κινδυνεύει.
Δίνει στην κόρη της μια αγκαλιά στα πεταχτά και επιστρέφει στο τηλέφωνό της για να ρυθμίσει τον χρόνο των επόμενων συναντήσεων και των εμφανίσεών της, όλα στο πλαίσιο μιας αδιάκοπης εκστρατείας για την επιστροφή του Μάταν και των υπόλοιπων ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα.
Μέχρι στιγμής 117 όμηροι έχουν απελευθερωθεί, περιλαμβανομένων τεσσάρων που αφέθηκαν ελεύθεροι στην αρχή του πολέμου στη Γάζα. Από αυτούς, οι 105 -κυρίως γυναίκες, παιδιά και ξένοι-επέστρεψαν τον περασμένο Νοέμβριο στη διάρκεια μιας σύντομης εκεχειρίας με τη Χαμάς και άλλοι οκτώ διασώθηκαν από τον στρατό.
Τριάντα επτά ήταν νεκροί και τα πτώματά τους παραδόθηκαν στις οικογένειές τους. Απομένουν επομένως 101 όμηροι που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα, σύμφωνα με ισραηλινές εκτιμήσεις. Από αυτούς τουλάχιστον οι μισοί, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, είναι ζωντανοί.
Η κοπέλα του Μάταν ήταν ανάμεσα στα γυναικόπαιδα που απελευθερώθηκαν στη διάρκεια της εκεχειρίας τον περασμένο Νοέμβριο.
Εκτοτε, δέκα μήνες συνεχών γύρων διαπραγματεύσεων απέτυχαν να φέρουν μια ακόμη εκεχειρία ή να οδηγήσουν στην απελευθέρωση έστω και ενός ομήρου.
Από την αρχή, το κενό ήταν αγεφύρωτο. Η Χαμάς θέλει διαπραγματεύσεις για να λήξει ο πόλεμος, από τον οποίο έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 41.500 Παλαιστίνιοι. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει ξεκαθαρίσει ότι ο πόλεμος δεν πρόκειται να τερματιστεί αν δεν εξαλειφθεί η Χαμάς.
Πολλές από τις οικογένειες των ομήρων λένε ότι η ανένδοτη στάση του έχει καταστήσει αδύνατο να επιστρέψουν οι αγαπημένοι τους στα σπίτια τους.
Η Εϊνάβ έχει γίνει το πρόσωπο του κινήματος διαμαρτυρίας που απαιτεί διαπραγματεύσεις για την άμεση απελευθέρωσή τους.
Ανύπαντρη μητέρα από μια μικρή πόλη της εργατικής τάξης, στο νότιο Ισραήλ, μεγάλωσε τον Μάταν και τις δύο μικρότερες αδελφές του μόνη της. Σήμερα η Εϊνάβ αφιερώνει κάθε λεπτό της ημέρας της στην εκστρατεία για την απελευθέρωση των ομήρων. Εχει δεθεί σε φράχτες, έχει μπλοκάρει την κίνηση των αυτοκινήτων και έχει κατέβει από μια γέφυρα μέσα σε κλουβί έξω από το ισραηλινό υπουργείο Εθνικής Αμυνας.
«Ο Μάταν γνωρίζει ότι η μητέρα του δεν είναι αδύναμος χαρακτήρας και δεν θα παραιτηθεί, θα συνεχίσει τον αγώνα μέχρι να γυρίσει σπίτι», λέει.
Η Εϊνάβ είχε ψηφίσει τον Νετανιάχου αλλά όπως λέει τώρα αισθάνεται προδομένη.
“Τον λάτρευα. Τον εμπιστευόμουν. Ημουν σίγουρη ότι αυτό θα λυνόταν πολύ γρήγορα, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Δεν περίμενα ότι θα διαρκούσε τόσο πολύ”, εξηγεί.
Στις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα η Εϊνάβ είναι πλέον από τους πιο αυστηρούς επικριτές του Νετανιάχου, τον οποίο κατηγορεί ότι επέλεξε την επιβίωση της κυβέρνησης συνασπισμού του, η οποία περιλαμβάνει κόμματα που αντιτίθενται σε μια συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων με την Χαμάς.
Ο Νετανιάχου αρνείται ότι η εσωτερική πολιτική επηρεάζει τη στάση του στον πόλεμο και επιμένει ότι η Χαμάς ευθύνεται για το αδιέξοδο.
Η Εϊνάβ επιμένει ότι δεν θα εγκαταλείψει τον αγώνα γιατί ο Μάταν δεν θα το έκανε ποτέ.
«Εχει τέτοια αποφασιστικότητα που δεν έχω ξαναδεί. Είναι ένας νέος άνδρας ο οποίος αναγκάστηκε να αναλάβει ευθύνη για τις αδελφές του επειδή δεν υπήρχε πατέρας στο σπίτι. Είναι ο άνδρας του σπιτιού».
Οι πιο δύσκολες ώρες είναι στην αρχή και στο τέλος κάθε μέρας, λέει.
«Ακουμπάω τη νύχτα το κεφάλι μου στο μαξιλάρι και προσπαθώ να κοιμηθώ, αλλά το μυαλό μου και το υποσυνείδητό μου είναι απασχολημένα με τον αγώνα της επόμενης ημέρας. Το επόμενο πρωί δεν μπορώ να πιστέψω ότι πάλι ξύπνησα σε αυτό τον ατελείωτο εφιάλτη».
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: www.diaforetiko.gr