syriza ekloges1 scaled 1.webp.webp

Ως πρωτόγνωρη σχολιάζουν την κίνηση στα εκλογικά κέντρα του ΣΥΡΙΖΑ οι επιτελείς της Κουμουνδούρου, καθώς οι πληροφορίες δείχνουν ότι 200 άτομα ψηφίζουν από νωρίς το πρωί ανά 60 δευτερόλεπτα στις κάλπες, γεγονός που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε απίστευτο ρεκόρ συμμετοχής.

Συγκεκριμένα, μέχρι τις 10:30 είχαν ψηφίσει περισσότεροι από 26.000, με το 23% να είναι είναι νέα μέλη, ενώ κατά εκτιμήσεις αυτήν την ώρα το νούμερο προσεγγίζει τις 37.000, όταν στην εκλογή Τσίπρα πέρυσι τον Μάιο την ίδια ώρα είχαν ψηφίσει 28.000-30.000.

Μεγάλη προσέλευση παρατηρείται στα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ ιδιαίτερα αυξημένη είναι η προσέλευση και στην Κρήτη.

ekloges-syriza-8
ekloges-syriza-10
ekloges-syriza-11
ekloges-syriza-13
ekloges-syriza-15
ekloges-syriza-7
ekloges-syriza-3
ekloges-syriza-2
ekloges-syriza-1
ekloges-syriza-5
ekloges-syriza-4

Συνολικά, τα 570 εκλογικά τμήματα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ανά την Ελλάδα βρίσκονται αναρτημένα εδώ:

ekloges-syriza-21
ekloges-syriza-20
ekloges-syriza-19
ekloges-syriza-17

Ψηφιακά οι Απόδημοι

Στη διαδικασία συμμετέχουν ψηφιακά και οι κάτοικοι εξωτερικού, οι οποίοι μπορούν να ψηφίσουν από τις 8.00 π.μ. μέχρι τις 8.00 μ.μ. Δικαίωμα ψήφου από το εξωτερικό έχουν τα εγγεγραμμένα μέλη και όσοι έχουν εγγραφεί στον isyriza μέχρι και την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου, στις 14.00 ώρα Ελλάδας.

Η Επιτροπή

Καθοριστικό ρόλο στην επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος διαδραματίζει η εννεαμελής Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ), Πρόεδρος της οποίας έχει οριστεί ο Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γιάννης Δρόσος και στην οποία μετέχουν ως μέλη οι:

Γιάννης Βουλγαράκης,

Φανή Γιωτάκη,

Κατερίνα Κνήτου,

Σπύρος Νιάκας,

Γιάννα Πεππέ,

Κώστας Πουλάκης,

Θεοδώρα Τζάκρη και

Δημήτρης Τοκάνης

Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή κηρύσσει τη λήξη της διαδικασίας και ξεκινά η καταμέτρηση των ψήφων, όπου το αποτέλεσμα της καταμέτρησης αποστέλλεται στην ΚΕΦΕ, αλλά και καταχωρείται αυτομάτως στο τάμπλετ που έχει διατεθεί σε κάθε εκλογικό τμήμα.

Στη συνέχεια, η ΚΕΦΕ σε κλειστή συνεδρίαση (δηλαδή σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών με τη συμμετοχή κάποιων τεχνικών συμβούλων) συγκεντρώνει τα αποτελέσματα από το σύνολο των εκλογικών Τμημάτων, εξάγει το τελικό αποτέλεσμα και συντάσσει Πρακτικό όπου εμφανίζεται ο συνολικός αριθμός όσων ψήφισαν, ο αριθμός των εγκύρων, λευκών και ακύρων ψηφοδελτίων και ο αριθμός των σταυρών που έλαβε κάθε υποψήφιος.

Για το σκοπό αυτό, ο έκτος όροφος στο κτίριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην Κουμουνδούρου σήμερα θα έχει «σφραγιστεί», δηλαδή θα είναι απροσπέλαστος για μη μέλη της ΚΕΦΕ, με εξαίρεση στελέχη της εταιρίας που υποστηρίζει τις εκλογές, για να μην υπάρξει η οποιαδήποτε σκιά.

Το μέτρο

Με καταμετρημένο το σύνολο των ψήφων, αν υπάρξει απόψε υποψήφιος ή υποψήφια που να συγκεντρώσει το 50% συν μία ψήφο επί των εγκύρων ψήφων, στις οποίες δεν προσμετρώνται οι λευκές ψήφοι, τότε η ΚΕΦΕ τον/ την ανακηρύσσει Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Σε διαφορετική περίπτωση, ακολουθεί επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση στις 24 Σεπτεμβρίου, με αντίστοιχη εκλογική διαδικασία, αλλά με υποψήφιους μόνο τους δύο επικρατέστερους από τους πέντε αρχικά διεκδικητές της ηγεσίας του κόμμματος. Και στο δεύτερο γύρο, νικητής/τρια αναδεικνύεται εκείνος/η που θα συγκεντρώσει το 50% συν μία ψήφο των εγκύρων ψήφων κατά την επαναληπτική εκλογή της 24ης Σεπτεμβρίου 2023.

Τα αποτελέσματα

Σε κάθε περίπτωση, η Κουμουνδούρου εκτιμά ότι γύρω στις 10 απόψε το βράδυ θα είναι σε θέση η αρμόδια Επιτροπή να δώσει μια πρώτη, ασφαλή εικόνα για τον/την νικητή του πρώτου γύρου, αλλά και τους δύο φιναλίστ του δεύτερου γύρου, εφόσον αυτός κρίνεται υποχρεωτικός από τα αποτελέσματα.

Εν τω μεταξύ, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης θα βρίσκεται σήμερα μετά τις 18:00 στην Οδό Στουρνάρη 57, απ’ όπου θα παρακολουθήσει τα αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ δηλώσεις αναμένεται να κάνει μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, προσερχόμενος στην Κουμουνδούρου, και ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Παππάς.

Πηγή: www.diaforetiko.grgooglenews

Ακολουθήστε το Magazine News  στο Google News