679f3f2a0a0ed.jpg

Την Κυριακή που μας πέρασε, έπαιξε στις οθόνες της τηλεόρασης, για πρώτη φορά μετά από 62 χρόνια από τότε που γυρίστηκε, επιχρωματισμένη και αυτό από ό,τι φαίνεται, δεν πολυάρεσε στον κόσμο.

Σε περίπτωση που δεν έχετε δει την ταινία, τις χιλιάδες φορές που έχει παίξει στην τηλεόραση, τα “Χτυποκάρδια στο Θρανίο” είναι  ελληνική ρομαντική κομεντί του 1963, σε σκηνοθεσία Αλέκου Σακελλάριου και σενάριο του ίδιου και του Χρήστου Γιαννακόπουλου. Πρωταγωνιστούν η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ.

Η ταινία βασιζόταν στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Σακελλάριου και αφηγείται την ιστορία της Λίζας Παπασταύρου, μιας άτακτης μαθήτριας που ερωτεύεται τον αυστηρό καθηγητή της, Δημήτρη Παπαδόπουλο. Κυκλοφόρησε στις 23 Δεκεμβρίου 1963 και σημείωσε μεγάλη εμπορική επιτυχία, κόβοντας 591.675 εισιτήρια, καταλαμβάνοντας τη 2η θέση σε εισπράξεις τη σεζόν 1963-64, ανάμεσα σε 92 ταινίες.

Χτες λοιπόν, έπαιξε για πρώτη φορά επιχρωματισμένη και ξένισε τον κόσμο που φαίνεται ότι την αγαπάει όπως γυρίστηκε, δηλαδή, ασπρόμαυρη.

aliki

“Ισχύει. Αν εξαιρέσω το μαύρο που βλέπω τώρα. Γιατί έχει φορέσει κάτι θεϊκά μαύρα φορέματα.”

“Αυτό έχεις να πεις ή ότι το χρώμα του δέρματος ολονών είναι σαν από άλλο πλανήτη;”
 

“Μήπως πρέπει να ξεκινήσουμε ένα ψήφισμα να αφήσουν ήσυχο το παλιό ελληνικό σινεμά;”

“Οι ασπρόμαυρες ταινίες έχουν τη δική τους γοητεία και η αισθητική τους παίζει σημαντικό ρόλο στη διαχρονικότητά τους. Όπως αναφέρεται, οι ταινίες αυτές απολαμβάνονται ιδιαίτερα γιατί δημιουργούν μια ρετρό διάθεση, την οποία ενισχύει το ασπρόμαυρο ύφος.”

“Παράλληλα, τονίζεται ότι ένα έργο που γυρίστηκε ασπρόμαυρο πρέπει να παραμείνει έτσι, καθώς τα χρώματα είναι αναπόσπαστο μέρος της αισθητικής του. Το ίδιο ισχύει και για τις έγχρωμες ταινίες, όπου τα χρώματα καθορίζουν τη φωτογραφία, τα κοστούμια και τα σκηνικά, και πρέπει να προβάλλονται όπως δημιουργήθηκαν.”

“Ωστόσο, υπάρχει έντονη κριτική προς τις παρεμβάσεις στις κλασικές ταινίες, καθώς θεωρείται ότι οι ψηφιακές “διορθώσεις” αλλοιώνουν την αυθεντικότητά τους. Επιπλέον, υπάρχει η ανησυχία ότι πολλές από αυτές εξαφανίζονται από τα κανάλια, στερώντας από τις νέες γενιές τη δυνατότητα να τις γνωρίσουν.”

Πηγή: www.diaforetiko.gr



googlenews

Ακολουθήστε το Magazine News  στο Google News