431476 astathes orario ypnou poso afxanei ton kindyno emfragmatos kai egkefalikou.jpg

Ασταθές ωράριο ύπνου: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού Οι άνθρωποι που κοιμούνται και ξυπνούν σε διαφορετικές ώρες καθημερινά, έχουν 26% αυξημένο κίνδυνο για ένα επείγον δυνητικά θανατηφόρο καρδιολογικό συμβάν, δείχνουν τα αποτελέσματα.

Αυτός ο αυξημένος κίνδυνος εμφανίστηκε ανεξάρτητα από το αν κοιμούνται ή όχι τις συνιστώμενες 7-9 ώρες κάθε βράδυ, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η κανονικότητα του ύπνου μπορεί να είναι πιο σημαντική από την επάρκειά του στη διαμόρφωση του κινδύνου μείζονος καρδιαγγειακού συμβάντος», κατέληξαν οι ερευνητές με επικεφαλής τον Jean-Philippe Chaput, από το Ερευνητικό Ινστιτούτο του Νοσοκομείου Παίδων του Ανατολικού Οντάριο στον Καναδά.

Advertisement

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερα από 72.000 άτομα που συμμετείχαν στη βρετανική βιοτράπεζα, ένα ερευνητικό πρόγραμμα μεγάλης κλίμακας για την υγεία.

Οι συμμετέχοντες φορούσαν ανιχνευτή δραστηριότητας για επτά ημέρες για να καταγράφεται η δραστηριότητα στον ύπνο τους. Με βάση αυτές τις πληροφορίες, οι ερευνητές βαθμολόγησαν την κανονικότητα του ύπνου τους.

Οι άνθρωποι με ιδιαίτερα ακανόνιστες συνήθειες ύπνου -που κοιμόντουσαν και ξυπνούσαν σε διαφορετικές ώρες κάθε μέρα- είχαν υψηλότερο κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου ή θανάτου που σχετίζεται με καρδιακά προβλήματα, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Στην πραγματικότητα, όσο πιο ασταθές ήταν το πρόγραμμα ύπνου ενός ατόμου, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος για απειλητικό ή θανατηφόρο έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.

Ο επαρκής ύπνος θα μπορούσε να μετριάσει τον κίνδυνο για την υγεία της καρδιάς μεταξύ των ατόμων των οποίων οι συνήθειες ύπνου είναι ασταθείς, αποκάλυψε η ανάλυση.

Ωστόσο, ο κίνδυνος που εγκυμονούσε ο εξαιρετικά ακανόνιστος ύπνος παρέμενε σημαντικός ανεξάρτητα από το πόσο κοιμόταν κάποιος, δήλωσαν οι ερευνητές.

Τα ακανόνιστα μοτίβα ύπνου μπορεί να βλάπτουν την υγεία της καρδιάς διαταράσσοντας τον τρόπο με τον οποίο το σώμα διαχειρίζεται το σάκχαρο στο αίμα, τη χοληστερόλη, τη φλεγμονή και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, υπέθεσαν οι ερευνητές.

«Αυτές οι διαταραχές συμβάλλουν σε έναν καταρράκτη δυσμενών επιπτώσεων, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης απελευθέρωσης ορμονών του στρες, της αυξημένης αρτηριακής πίεσης, της εξασθενημένης ενδοθηλιακής λειτουργίας και του μεγαλύτερου κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και μεταβολικών διαταραχών», έγραψαν οι ερευνητές.

«Αξίζει να σημειωθεί ότι το εργαλείο της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας για την καρδιαγγειακή υγεία, που ονομάζεται Life’s Essential 8, περιλαμβάνει πλέον τη διάρκεια του ύπνου ως μία από τις μετρήσεις. Η προσθήκη του ύπνου σε αυτό το εργαλείο είναι σίγουρα καλό νέο και αναγνωρίζει τη σημασία του ύπνου για την καρδιαγγειακή υγεία», καταλήγουν οι ερευνητές.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journal of Epidemiology & Community Health.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr


Πηγή: www.truelife.gr



googlenews

Ακολουθήστε το Magazine News  στο Google News