istock 1326300602.jpg

Τα κουνούπια προσελκύονται από την κίνηση, από τη σωματική θερμότητα, από την υγρασία και το διοξείδιο του άνθρακα που αποβάλλεται μέσω της αναπνοής. Τα κουνούπια διαβιούν στα δάση, στις αγροτικές περιοχές, τα μέρη γρασίδι ή αγριόχορτα, και περιοχές με υγρασία, καθώς χρειάζονται νερό προκειμένου να αναπτυχθούν.

Ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες τα κουνούπια μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα ενοχλητικά, όταν βουίζουν κοντά στα αυτιά μας. Το τσίμπημα του κουνουπιού προκαλεί κοκκινίλα στο δέρμα, πρήξιμο και έντονη ενοχλητική φαγούρα. Τις περισσότερες φορές, οι δερματικές αντιδράσεις είναι ήπιες, ωστόσο, σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρξει σοβαρή αλλεργική αντίδραση.

Η δραστηριότητα τους έχει να κάνει με τη θερμοκρασία και την υγρασία του αέρα. Έτσι τις πρώτες πρωινές, τις πρώτες νυχτερινές ώρες και κατά τη διάρκεια της νύχτας τα περισσότερα είδη είναι πιο ενεργητικά και τσιμπούν, αλλά υπάρχουν και είδη που τσιμπούν όλο το εικοσιτετράωρο.

Γι’ αυτό και οι περισσότεροι προμηθεύονται εντομοαπωθητικά από το φαρμακείο, ώστε να απαλλαγούν από τα ενοχλητικά έντομα. Όμως, υπάρχουν ορισμένα φυτά που μπορούν να σας προστατεύσουν, ούτως ώστε να μείνετε αμέριμνοι είτε στο δωμάτιο σας, είτε στον κήπο σας.

Σιτρονέλα (Citronella): Το πιο γνωστό φυσικό εντομοαπωθητικό είναι η σιτρονέλα, πρόκειται για ένα φυτό με έντονη μυρωδιά που απομακρύνει τα κουνούπια. Θα το βρείτε, επίσης, σε διάφορα προϊόντα που βασίζονται σε αυτό το φυτό όπως εντομοαπωθητικά σπρέι ή γαλακτώματα, κεριά με αιθέριο έλαιο του φυτού κτλ.

Γεράνι: Τα αρωματικά γεράνια είναι ένα δημοφιλές φυτό που απωθεί τα κουνούπια. Το άρωμά τους παραπέμπει σε άρωμα λεμονιού.

Βασιλικός: Εντομοαπωθητική δράση διαθέτει ο βασιλικός. Γι’ αυτό το λόγο, μπορείτε να βάλετε μερικές γλάστρες στο μπαλκόνι σας για να κρατήσετε τα κουνούπια σε απόσταση.

Λεβάντα: Είτε σε γλάστρα, είτε ως αιθέριο έλαιο η λεβάντα μπορεί να απομακρύνει τα κουνούπια. Επίσης, δεν είναι απαιτητική ως προς το έδαφος και αντέχει χωρίς συχνό πότισμα. Θα τη βρείτε και σε εντομοαπωθητικά σκευάσματα ή μπορείτε να προσθέσετε μερικές σταγόνες σε ειδική συσκευή ψεκασμού.

Ευκάλυπτος: Ο ευκάλυπτος έχει επίσης εντομοαπωθητική δράση και κυκλοφορεί και σε αιθέριο έλαιο.

Λουίζα: Η λουίζα (ή αλλιώς λεμονόχορτο) είναι διάσημο αφέψημα, έχοντας έντονο άρωμα λεμονιού αλλά και αποτοξινωτικές ιδιότητες. Λόγω του αρώματος της είναι γνωστό απωθητικό κουνουπιών.

Αρμπαρόριζα: Η αρμπαρόριζα αναδύει ένα άρωμα το οποίο μοιάζει με άρωμα λεμονιού, που θυμίζει citronella. Το έντονο άρωμα κρατά μακριά διάφορα είδη παρασίτων, μεταξύ των οποίων, και τα κουνούπια.

Δεντρολίβανο: Το δεντρολίβανο μπορεί να απογειώσει την γεύση πιάτων (π.χ. ψάρια), ενώ απωθεί αποτελεσματικά τα κουνούπια με το ιδιαίτερο άρωμά του. Το συγκεκριμένο βότανο μπορεί να αναπτυχθεί σε μία γλάστρα σε εξωτερικό χώρο.

Σκόρδο: Το σκόρδο έχει έντονη μυρωδιά, γι’ αυτό και αρκετοί δεν το καταναλώνουν, ενώ μερικοί απολαμβάνουν να τρώνε τζατζίκι, συνοδεία ψητών. Η έντονη μυρωδιά του σκόρδου είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά εντομοαπωθητικά. Έτσι, μπορείτε να συνθλίψετε μερικές σκελίδες σκόρδου και να τις βράσετε σε νερό. Στην συνέχεια, ψεκάστε το περιβάλλοντα χώρο του διαμερίσματος σας, ώστε να αποτρέψετε την είσοδο κουνουπιών στον χώρο σας.

Κατιφές: Το καλλωπιστικό φυτό με τα λευκά, κίτρινα ή πορτοκαλί άνθη έχει απωθητική δράση για τα κουνούπια. Ο κατιφές δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το πότισμα.

Δυόσμος (Μέντα): Ο δυόσμος (μέντα) χρησιμοποιείται συνήθως στην μαγειρική, όμως, η δράση του απέναντι στα κουνούπια είναι εξίσου αποτελεσματική.

Πηγή: www.newsit.grgooglenews

Ακολουθήστε το Magazine News  στο Google News